ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Communities

ZeelandNet

ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Deze site is verhuisd naar www.hetdierenrijk.nl

1.391.100 bezoekers 209 leden Log in

honden: Chihuahua


CHIHUAHUA

Land van herkomst: Mexico.


Korte geschiedenis van het ras

De Chihuahua is de kleinste hond van de wereld en stamt uit de periode 400-500 jaar v.Chr. hetgeen is bevestigd door archeologische vondsten. Gedurende de dertiende tot de zestiende eeuw kwam de hond veel voor bij de Tolteken en was het een tempelhond met koninklijke status bij de Azteken. Aan het eind van de negentiende eeuw werden de eerste Chihuahua's naar Amerika en Engeland geimporteerd. In de jaren dertig werd de langharige variant van het ras ontwikkeld. De Chihuahua is ondanks zijn formaat een grote hond, die veel zelfvertrouwen heeft en zeer moedig is. Het is een goede waakhond. De Chihuahua komt in de meeste delen van de wereld voor en is een gewaardeerde gezelschaps- en tentoonstellingshond.

Rasbeschrijving

De Chihuahua moet ondanks zijn geringe formaat een gezonde en goed gebouwde hond zijn.

Hoofd: verhoudingsgewijs groot, de schedel appelvormig en breed, breder tussen de oren dan tussen de slapen. Uitgesproken stop, goed gewelfd voorhoofd. Korte en rechte voorsnuit, langzaam overgaand in een puntige neus; de neusspiegel bij voorkeur zwart, maar andere kleuren zijn toegestaan; droge lippen.

Ogen: groot, rond, ver uiteen geplaatst, uitdrukkingsvol, bij voorkeur donker, maar alle kleuren zijn toegestaan. Robijnrode ogen vormen een bijzonderheid van het ras.

Oren: groot, rechtopstaand, uitstaand, tamelijk laag aangezet, breed aan de basis en met een enigszins geronde punt.

Gebit: schaar- of tanggebit.

Lichaam: compact en licht rechthoekig, recht en vlak liggend. Lange en diepe borstkas, matig opgetrokken buiklijn, breed en vlak bekken.

Ledematen: goed gehoekte voorhand. Rechte voorbenen met matig sterke botten, veerkrachtige voormiddenvoeten. Goed gehoekte achterbenen, goed bespierd, laag geplaatste sprongen. Voor- en achterbenen zijn evenwijdig.

Voeten: sierlijk, met goed uiteen geplaatste tenen, ovaalvormig, sterke nagels en voetzolen.

Staart: van middelmatige lengte, zeer hoog aangezet, platte vorm (karakteristiek voor het ras), breder in het midden dan bij de aanzet. De draagwijze van de staart is omhoog en vrolijk.

Gangwerk: vrij, soepel en met flinke passen.

Vacht: er komen twee haarsoorten voor: 1. kortharig en 2. langharig. De kortharige Chihuahua moet een gladde zachte, glanzende en dicht tegen de huid aanliggende vacht hebben met enig onderhaar. De langharige Chihuahua moet een lange, fijne en zachte vacht hebben. Op het gezicht, het hoofd en de voorkant van  de benen is de vacht kort.

Kleur: alle kleuren en kleurcombinaties zijn toegestaan.

Gewicht: tussen 0,5 en 2,5 kilo. Het ideale gewicht is 1,0-2,0 kilo.

 

(bron: www.dieren-rassen.nl / Foto: http://honden.smiley.be/)

Omhoog