ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Communities

ZeelandNet

ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Deze site is verhuisd naar www.hetdierenrijk.nl

1.388.469 bezoekers 209 leden Log in

honden: Husky


SIBERISCHE HUSKY

Land van herkomst: Verenigde Staten


  Korte geschiedenis van het ras

De Siberische Husky behoort tot de polaire keeshonden en komt oorspronkelijk uit Noordoost-Siberie, waar hij al eeuwenlang fungeert als slede- en gezelschapshond voor het Chuchivolk. Begin deze eeuw kwam het ras in Alaska terecht, waar het veel furore maakte in prestigieuze sledehondenwedstrijden. Hij trok de aandacht van hen die in trekhonden geinteresseerd waren, deels door zijn grote treklust en uithoudingsvermogen, deels door zijn door zijn goede humeur en het gemak waarmee hij met andere honden en mensen omgaat. Deze eigenschappen waren het gevolg van een selectie van generatie op generatie. De Siberische Husky is een typische trekhond, met vloeiende bewegingen, waarbij weinig kracht verloren gaat. Hij heeft een groot uithoudingsvermogen en is werklustig. Zijn hele verschijning straalt evenwicht, kracht en snelheid uit. Het is een populaire sledehond en een plezierige gezelschapshond.

  Rasbeschrijving

Hoofd: krachtig zonder grof te zijn, de lengte van de snuit is gelijk aan de lengte van de schedel, gemeten van de stop tot de achterhoofdsknobbel, uitgesproken stop. De neuspunt moet stomp zijn en de neusspiegel zwart of leverkleurig, afhankelijk van de vachtkleur. Een dwarsgestreepte neus, de zogeheten sneeuwneus, is toegestaan.

Ogen: amandelvormig, iets schuin geplaatst met een levendige en alerte uitdrukking. De kleur kan bruin of blauw zijn. Een bruin en een blauw oog of tweekleurige ogen zijn toegestaan.

Oren: middelmatig groot, triangelvormig, dicht bij elkaar geplaatst en hoog aangezet. Ze worden rechtopstaand gedragen.

Gebit: schaargebit.

Hals: middelmatig lang, krachtig, neklijn licht boogvormig. De hals wordt in actie naar voren/naar buiten gestrekt.

Lichaam: de rug moet sterk zijn, recht en middelmatig van lengte. De hond is rechthoekig. De borstkas moet diep, lang en niet al te breed zijn.

Ledematen: zijn bijzonder belangrijk bij een sledehond. Hij moet zowel voor als achter matig gehoekt zijn en krachtige botten hebben, zonder grof te zijn. De benen moeten recht en evenwijdig zijn, het lichaam goed gespierd.

Voeten: ovaal maar niet lang, met taaie, sterke voetzolen.

Staart: net onder de ruglijn aangezet, wordt hangend gedragen of, als de hond actief of oplettend is, in een boog over de rug. De staart is rijkelijk behaard.

Gangwerk: De bewegingen zijn vloeiend, licht en kosten weinig inspanning, maar zijn tegelijkertijd effectief en wijd uitgrijpend.

Vacht: dubbel, d.w.z. dicht onderhaar met dekhaar bovenop. De hond moet een goed behaarde indruk maken, maar de vacht mag niet zo lang zijn dat de belijning van de hond onduidelijk wordt.

Kleur: alle kleuren zijn toegestaan.

Schofthoogte: reu 53-60 cm, teef 51-56 cm.

 

(bron: www.dieren-rassen.nl / Foto: http://honden.smiley.be/)

Omhoog