ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Communities

ZeelandNet

ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Deze site is verhuisd naar www.hetdierenrijk.nl

1.370.376 bezoekers 209 leden Log in

honden: Noorse Buhund


NOORSE BUHUND

Land van herkomst: Noorwegen


  Korte geschiedenis van het ras

De Noorse Buhund-hofhond- stamt uit de prehistorische tijd. Vondsten in vikinggraven hebben aangetoond dat er toen vaak keeshonden werden gebruikt als waak- en hofhonden en, toen men schapen ging houden, ook als herdershond. De Noorse Buhund behoort tot de Scandinavische keeshonderassen. Het ras komt voornamelijk voor in Noorwegen, maar de belangstelling voor deze hond in de overige Scandinavische landen en in Engeland is groot. De Noorse Buhund, strijdbaar en moedig als hij is, wordt nog steeds als hof- en herdershond gebruikt.

  Rasbeschrijving

De Noorse Buhund is een typische keeshond, middelgroot, compact, energiek en alert.

Hoofd: wigvormig, licht, droog, vlakke schedel, duidelijke stop, vrij korte voorsnuit, rechte neusrug, zwarte neusspiegel, droge lippen. Uitgesproken geslachtskenmerken.

Ogen: zo donker mogelijk, harmonierend met de vachtkleur.

Oren: spits, stijf rechtopstaand. De vorm en grootte moeten harmonieren met de kleur van de vacht. De lengte van de oren is iets groter dan de breedte ervan aan de basis.

Gebit: schaargebit.

Hals: relatief kort, droog, goed opgericht.

Lichaam: diepe borstkas met goed gewelfde ribben. Stevige, vlakke rug en ledenen. Licht hellende croupe. De lengte van het lichaam is gelijk aan de schofthoogte.

Ledematen: normale hoeking van schouder en opperarm, droge, rechte onderarmen, sterke botten. Lichte vering in de voormiddenvoet. Normale hoeking achter, gespierde dijen, Benen evenwijdig aan elkaar.

Voeten: ovaal, goed gesloten.

Staart: krachtig, hoog aangezet, opgerold over de rug.

Vacht: dik, ruw, goed aanliggende dekharen, en dik, zacht onderhaar. Vacht op het hoofd en de voorzijde van de benen vrij kort, langer in de nek, de hals en op de borst.

Kleur: bruingeel, lichtgeel tot roodgeel, met of zonder zwarte haarpunten. Zwart masker is toegestaan. Zwart, bij voorkeur uniform. Witte bles, borstvlek, ring om de hals en wit op de voeten zijn toegestaan.

Schofthoogte: reu 43-47 cm, teef 41-45 cm.

Gewicht: reu 14-18 kilo, teef 12-16 kilo.

 

(bron: www.dieren-rassen.nl / Foto: http://honden.smiley.be/)

Omhoog