ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Communities

ZeelandNet

ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Deze site is verhuisd naar www.hetdierenrijk.nl

1.391.233 bezoekers 209 leden Log in

Kangoeroes: reuzenkangoeroe


hspace=0

Alles Over Dieren is verhuisd naar een nieuwe site met het adres www.allesoverdieren.nl.tt

 

De informatie op deze pagina wordt niet meer geüpdate, de informatie op de nieuwe site daarentegen wel, die informatie is ook uitgebreider. Daarnaast is die site voorzien van mooier beeldmateriaal en een overzichtelijkere lay-out. Ik raad u daarom aan om deze informatie op te zoeken op de nieuwe site.

 

Klik hier om naar het onderdeel World's Nature te gaan.

Klik hier om naar het onderdeel Petworld te gaan.

 

 

 de Reuzenkangoeroe

Er zijn twee soorten reuzenkangoeroes, namelijk de rode (zie foto hier onder) en de grijze (zie foto links). In deze rubriek geef ik informatie over de rode reuzenkangoeroe, veel hiervan geldt overigens ook voor de grijze.

De roder euzenkangoeroe komt alleen in Australië voor en is het grootste buideldier dat bestaat.

Het mannetje van deze kangoeroe soort is rechtopstaand groter dan de mens (2 meter, staart 1 meter), hij is de enige kangoeroe met een roodachtige kleur. De vrouwtjes en jongen hebben een blauw-grijze vacht die een beetje te vergelijken is met die van de grijze variant. Ze wegen zo`n 90 kilo.

Kangoeroes kunnen worden gezien als tegenhangers van de antilopen en herten in andere werelddelen. Ze leven in het droge binnenland van Australië. Het zijn sociale dieren die in groepen, van soms wel 100 exemplaren, leven. Deze groepen worden door de australische bevolking 'mobs' genoemd. In iedere groep bevindt zich een volwassen mannetje, wanneer er meerdere zijn vechten deze om het leiderschap.

hspace=0

De rode reuzenkangoeroe is voornamelijk `s nachts actief en bevindt zich overdag meestal in struiken om de hitte van de dag door te komen. Door te hijgen raken ze hun overtollige warmte kwijt en voorkomen ze oververhitting. Daarnaast lopen de bloedvaten op de kale delen van de poten vlak onder de huid zodat ook daardoor warmte kan worden afgegeven.

Op het menu staan gras en bladeren, de meeste planten worden met wortel en al opgegeten. De grijze reuzenkangoeroe daarin tegen doet dat laatste niet.

Doordat deze kangoeroe soort zeer sterke pezen heeft kan hij verre en hoge sprongen maken. Ze kunnen hierbij een snelheid van 60 km per uur behalen.

Het dominant(st)e mannetje in een groep rode reuzenkangoeroes paart met alle vrouwtjes, die praktisch het gehele jaar bereid zijn om te paren. De draagtijd is zeer kort, en het enige jong, dat nog als een embryo ter wereld komt, weegt nog niet eens een gram. Bij de geboorte zijn voorpoten toch al krachtig genoeg om door de vacht van zijn moeder in haar buidel te kunnen kruipen. Al twee dagen daarna kan het vrouwtje alweer zwanger raken. Als de omstandigheden gunstig zijn, kan ze in twee jaar tijd drie jongen grootbrengen.

Vaak heeft een vrouwtje meerdere jongen, van verschillende leeftijden, tegelijk. Omdat haar jongen verschillende behoeftes hebben, produceert een kangoeroevrouwtje verschillende soorten melk. Het jong dat al buiten de buidel leeft, heeft de meeste energie nodig. Deze zuigt daarom aan een tepel die vetrijke melk geeft.

(foto`s: www.wnf.nl)

Omhoog