ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Communities

ZeelandNet

ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Deze site is verhuisd naar www.hetdierenrijk.nl

1.391.128 bezoekers 209 leden Log in

kikkers: voortplanting


Logo Het DierenRijk .nl

 

Alles Over Dieren is verhuisd naar een nieuwe site met het adres www.HetDierenRijk.nl

 

Van deze pagina is een verbeterde en uitgebreide versie met mooie foto's te vinden op de nieuwe site. Klik hier om naar Het DierenRijk .nl te gaan.

 

 

 

De voortplanting 

De paartijd van een bruine kikker is in het vroege voorjaar, april - mei. Die van groene kikker is in mei - juni In deze tijd komt het mannetje vaak als eerste uit zijn winterslaap te voorschijn. Hij gaat op pad naar de plas. Als hij bij de plas is aangekomen, begint hij te kwaken. Andere mannetjes vallen bij. Het is net een koor van kwakertjes. Hij kwaakt om de vrouwtjes naar de plas te lokken voor de paring.

Het vrouwtje komt een paar dagen later uit haar winterslaap. Als zij wakker wordt gaat ze meteen het water in. Als zij het water in komt, klinkt het gekwaak van de mannetjes harder op en als zij dan een mannetje voorbij gaat, klauwtert het mannetje op haar rug en pakt haar met zijn voorpootjes stevig vast onder haar okseltjes. Hij laat haar dan voorlopig niet meer los. Bovenop elkaar dobberen zij een tijdje in het water rond. Dan maken ze een koprol en zet het vrouwtje haar eitjes af. Het mannetje bevrucht de eitjes meteen. Hij spuit zijn zaad over de eitjes heen. Soms houdt een kikkertje haar eitjes bij zich, maar meestal zet ze de eitjes af in het water. Dat hangt af van het soort kikker. De meeste vrouwtjes zetten ongeveer 2500 eitjes af. Deze klont eitjes noemen we kikkerdril omdat elk eitje is ingepakt in een doorzichtig gelei-omhulsel en het er heel drillerig uitziet. Deze eitjes zijn zo ingepakt om ze te beschermen tegen beschadiging. Tegelijkertijd werkt het dril ook als een soort lens, waardoor de zonnewarmte op het groeiende eitje geconcentreerd wordt. Dit is heel belangrijk want het vrouwtje zorgt meestal verder niet meer voor haar eitjes. Ook het mannetje is na de paring meteen verdwenen. Zij verlaten de plas om de zomer op het land door te brengen. Wel probeert het vrouwtje haar eitjes op een zo veilig mogelijke plaats achter te laten waar veel zon komt.

 

bron; http://www.xs4all.nl/~tieke/

Omhoog