ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Communities

ZeelandNet

ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Deze site is verhuisd naar www.hetdierenrijk.nl

1.391.233 bezoekers 209 leden Log in

kikkers: voedsel


Logo Het DierenRijk .nl

 

Alles Over Dieren is verhuisd naar een nieuwe site met het adres www.HetDierenRijk.nl

 

Van deze pagina is een verbeterde en uitgebreide versie met mooie foto's te vinden op de nieuwe site. Klik hier om naar Het DierenRijk .nl te gaan.

 

 

 

Wat eten kikkers?

 

Een kikkervisje eet alleen maar algen en is dus een planteneter. Een volwassen kikker is een vleeseter. Hij eet allerlei verschillende soorten insecten, spinnen, slakken en kleine zoogdieren. Ook eet een kikker zijn kleinere soortgenoten op.

Een kikker eet zoveel als er te eten is, omdat hij nooit zeker weet of er later ook nog voedsel is. Kikkers grijpen vooral diertjes die op de grond rondscharrelen. Ze kunnen ook voorbijvliegende insecten zo maar uit de lucht vissen. Kikkers zijn fantastische roofdieren en eten alles wat beweegt en alles wat niet te groot is om in te slikken. De meeste kikkersoorten vangen hun voedsel met hun tong.

Als een kikker een insect ziet, kijkt hij het eerst strak aan. Dat is om te zien hoe ver het insect van hem vandaan zit. Dan opent hij zijn bek en zijn kleverige roze tong schiet naar buiten. Zijn tong zit van voren vast, hierdoor kan hij zijn tong helemaal uitrollen. Dus als zijn tong naar buiten schiet, rolt het topje zich helemaal uit en plakt vast aan het insect. De kikker trekt zijn tong met het insect eraan vastgeplakt, weer naar binnen en weg is het insect. Het insect heeft geen enkele kans. De aanval van de kikker duurt nog niet eens een seconde. De kikker slikt zijn prooi in een keer door. Als hij slikt, knijpt hij zijn oogjes dicht. Zo duwt hij zijn voedsel omlaag zijn maag in.

Kotsende kikker
Tijdens proeven met kikkers in de ruimte werd ontdekt dat kikkers kunnen overgeven. De kikker kotst zijn maag letterlijk uit en terwijl zijn maag uit zijn mond bengelt, gebruikt hij zijn voorpoten om de inhoud eruit te duwen. Als alle troep verwijderd is, slikt hij zijn maag weer in en gaat 'ie weer verder met eten.

 

(Bron:  http://www.xs4all.nl/~tieke)

Omhoog