ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Communities

ZeelandNet

ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Deze site is verhuisd naar www.hetdierenrijk.nl

1.391.103 bezoekers 209 leden Log in

kikkers: vijanden


Vijanden van de kikker

Kikkers hebben veel vijanden. Als kikkervisje worden ze gegeten door vissen, salamanders, libellenlarven, roof-kevers en watertorren. Als ze volwassen zijn staan ze op het menu van ooievaars, reigers en snoeken.

Camouflage is de meest gebruikte bescherming bij kikkers, zo zie je een groene kikker bijna niet tussen het eendenkroos en een bruine bijna niet op grond. Gifkikkers daarin tegen hebben juist zeer opvallende kleuren, deze zij  om hun vijanden te waarschuwen dat ze giftig zijn. Enkele niet giftige soorten hebben deze kleuren ook, zij houden roofdieren voor de gek.

Voor de grootste bedreigen helpen gif en camouflage echter niet, die grootste bedreiging is zoals gewoonlijk de mens. Vooral vervuiling door landbouwgif zorgt er voor dat sloten geen gewschikte leefomgeving meer zijn voor de meeste kikkersoorten. Daarnaast zorgt het drukke verkeer ervoor dat tijdens het trekken naar de paarplaats jaarlijks een enorm aantal kikkers overreden wordt. Naar schatting in Nederland tienduizenden per jaar.

Omhoog