ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Communities

ZeelandNet

ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Deze site is verhuisd naar www.hetdierenrijk.nl

1.388.615 bezoekers 209 leden Log in

kikkers: groene kikker


Logo Het DierenRijk .nl

 

Alles Over Dieren is verhuisd naar een nieuwe site met het adres www.HetDierenRijk.nl

 

Van deze pagina is een verbeterde en uitgebreide versie met mooie foto's te vinden op de nieuwe site. Klik hier om naar Het DierenRijk .nl te gaan.

 

 

De Groene kikker

De groene kikker (Rana Esculanta) kunnen we onderverdelen in 3 ondersoorten, de Poelkikker (Rana Iessonae), de Meerkikker (Rana ribidunba) en een kruising tussen deze twee, de Middelste groene kikker (Rana klepton esculanta).

De Poelkikker geeft de voorkeur aan kleine maar voedselrijke wateren zoals drinkpoelen en sloten (voornamelijk op zand- en leemgronden). De Meerkikker daarin tegen geeft de voorkeur aan grotere water, liefst op klei. De Middelste groene kikker is niet zo kieskeurig en leeft in beide habitats.

De groene kikker kan zo`n 10 cm. lang worden, bij de vrouwtjes kan dit echter oplopen tot ruim 15 cm. De kleur van de groene kikker kan erg verschillen, dit is vooral bij de mannetjes het geval. De kleur kan varriëren van felgroen tot Donker groen-bruin.

Het verschil tussen groene en bruine kikkers (rana temporia) is daardoor niet altijd op het eerste oog te zien. Groene kikkers zijn te herkennen aan de lichtgroene streep over de rug die nooit van kleur veranderd, de lichter gekleurde poten met zwarte vlekken die echter ook op de rug zitten. En daarnaast loopt er aan beide kanten van de rug een goud-achtige rand. Een ander duidelijk kenmerk zijn de wangen, bij de groene kikker zijn deze groen en bij de bruine donker-bruin tot zwart.

De paringstijd is van mei t/m juli. In het begin van deze periode kwaken de kikkers zeer veel en vormen ze hele koren (klik hier voor geluidsfragment), het geluid neemt in de loop van de tijd af. Kenmerkend voor de groene kikker zijn de kwaak-blazen, hiermee kunnen ze een hard ratelend geluid produceren.

In de paringstijd is het voor de mannetjes vechten om een vrouwtje, als ze er een hebben gevonden knijpen ze zich er aan vast en laten ze niet meer los. De overgebleven mannetjes die om de laatste vrouwtjes vechten springen op en over elkaar om elkaar uit hun kleine tijdelijke terretoria te verdrijven. Bij de gevechten proberen ze elkaars kaak-blazen in te drukken, als dit gebeurd verdrinkt de kikker.

De eieren, het kikkerdril, hangt in klompen aan waterplanten. Meteen nadat de eitjes uit het vrouwtje komen bevrucht het mannetje dat op haar rug zit ze. De klomp is bij het leggen niet groter dan een grote knikker, als het slijm er om heen water op neemt kan het kikkerdril de grootte van handbal krijgen. De kikkervisjes komen na enkele weken tot een maand langzaam uit het dril, ze beginnen dit eerst op te eten en blijven ook nog enkele dagen in het dril verschuilen. Dan verlaten ze het dril en gaan ze algen eten. Na enige tijd beginnen ze ook vlees te eten, en als er veel op elkaar zitten ook elkaar.

Langzaam ontwikkelen de achterpoten en daarop volgend de voorpoten. De staart wordt kleiner. De kikkervisjes krijgen nu ook langzaam kleur. Uiteindelijk komen de kleine kikkertjes uit het water met nog een stukje staart.

Op het menu staan insecten, spinnen, rupsen en slakken. De prooi vangt de kikker met zijn lange tong. Deze kan ruim 30 cm. worden. Soms word de prooi gepakt door er naar toe te springen. Het eten wordt heel doorgeslikt en in de maag verteerd. Bij het eten van sommige insecten of spinnen kan het voorkomen dat het eten weer uit de mond komt lopen.

De groene kikker is praktisch altijd in de buurt van water te vinden, alleen als het regent trekken ze soms verder het land op. `s Zomers zitten ze graag te zonnen aan de oever. `s Winters zitten ze diep in de modder in winterslaap. Dit kan hij overleven omdat ze door de huid kunnen ademen en bijna niks verbruiken.

Omhoog