ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Communities

ZeelandNet

ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Deze site is verhuisd naar www.hetdierenrijk.nl

1.391.128 bezoekers 209 leden Log in

kikkers: bruine kikker


Logo Het DierenRijk .nl

 

Alles Over Dieren is verhuisd naar een nieuwe site met het adres www.HetDierenRijk.nl

 

Van deze pagina is een verbeterde en uitgebreide versie te vinden op de nieuwe site. Klik hier om naar Het DierenRijk .nl te gaan.

 

 

 

De Bruine Kikker (Rana temporaria)

 

De bruine kikker komtÃ? in heelÃ? Nederland en grote delen van Europa voor.Ã? Hij is niet bedreigd en staat dus ook niet op de Nederlandse Rode Lijst van bedreigde dieren. Dat wil niet zeggen dat hij niet wettelijk beschermd is. Volgens de Natuurbeschermingswet zijn alle amfibiÃ?«n beschermd en mag je ze dus niet verstoren, laat staan doden of meenemen.Ã? ook niet de eitjes en de kikkervisjes. De bruine kikker komt in allerlei landschaptypen voor. Hij leeft op vochtige plaatsen onder struikgewas, in weiden en sloten.

De Bruine kikker doet zijn naam niet altijd eer aan. Soms lijkt hij meer groen dan bruin. Toch is er een heel duidelijk kenmerk: aan de zijkant van de kop, vanaf het oog tot aan de schouder heeft de Bruine kikker een grote, altijd donkerbruine vlek.

 

Rond de paartijd (april - mei) komen ze naar de plek waar ze geboren zijn om te paren. Een mannetje probeerd een vrouwtje te bemachtigen en klemt zich er goed op vast. Hij blijft op haar rug zitten tot ze de eitjes legt om ze dan te bevruchten. Bruine kikkers leggen de eitjes vlak ondre het wateroppervlak als een grote plak kikkerdril dat los in het water ligt. Binnen enkele weken komt het kikkerdril uit. De kikkervisjes groeien als er genoeg voedsel is zo hard dat ze na enkele maanden het water al kunnen verlaten als miniatuur kikkertjes. In het begin eten de dikkopjes algen, als ze groter worden en poten gaan ontwikkelen (eerst achter en dan voor) gaan ze ook elkaar eten als er te weinig eten is. Als ze volwassen zijn staan kevers, landslakken en insecten op het menu.Ã? 

 

Omhoog