ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Communities

ZeelandNet

ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Deze site is verhuisd naar www.hetdierenrijk.nl

1.341.696 bezoekers 209 leden Log in

kangoeroe


Alles Over Dieren is verhuisd naar een nieuwe site met het adres www.allesoverdieren.nl.tt

 

De informatie op deze pagina wordt niet meer geüpdate, de informatie op de nieuwe site daarentegen wel, die informatie is ook uitgebreider. Daarnaast is die site voorzien van mooier beeldmateriaal en een overzichtelijkere lay-out. Ik raad u daarom aan om deze informatie op te zoeken op de nieuwe site.

 

Klik hier om naar het onderdeel World's Nature te gaan.

Klik hier om naar het onderdeel Petworld te gaan.

 

 

 de Kangoeroe

De familie van de kangoeroes, die uit 57 soorten bestaat, wordt beschouwd als de hoogst ontwikkelde familie van de orde van de buideldieren.

Het zijn de meest bekende dieren van Australië. Overigens zijn ze ook op Nieuw Guinea, Tasmanië en op de Bismarck-archipel te vinden.

Enkele soorten leven in het bos, andere daarintegen leven in droge, rotsachtige gebieden.

Het meest opvallende van de kangoeroe is zijn manier van voortbewegen. Ze bewegen zich voort door grote sprongen te maken met hun twee lange achterpoten. De staart, die lang en krachtig is, zorgt voor een zeker evenwicht en geeft de kangoeroe steun wanneer hij op de grond neerkomt.

De voorpoten zijn minder krachtig. Deze hebben lange, gebogen klauwen. Hiermee verzorgt de kangoeroezijn lichaam.

Kangoeroes kunnen met hun verende sprongen snelheden van wel 25 km per uur (sommige soorten nog veel meer) bereiken. Wanneer er gevaar dreigt, kunnen ze zich gedurende korte tijd twee keer zo snel voortbewegen.

Reuzenkangoeroes (zie foto) kunnen sprongen maken van ruim zeven meter ver en twee meter hoog.

Kangoeroebaby's komen heel klein ter wereldm, vaak wegen ze minder dan een gram. Ze kruipen onmiddellijk zelfstandig naar de buidel van de moeder en blijven daar dan het eerste half jaar. In de buidel bevinden zich enkele tepels, aan één hiervan zuigt het kleine jong zich vast. Ook later keren ze steeds weer naar de buidel terug als er bijvoorbeeld gevaar dreigt of als ze willen slapen.

Wanneer de moeder, bijvoorbeeld door aanhoudende droogte, geen melk meer voor het jong heeft haalt ze het uit de buidel. Het jong sterft dan. Wanneer dan de regentijd begint en er weer rijkelijk voedsel aanwezig is, kruipt een zogenaamd reserve-embryo naar de baarmoeder. Er hoeft niet eerst een nieuwe bevruchting plaats te vinden.

De kleinste kangoeroe, de Nabarlek, is zo groot als een kat, de reuzenkangoeroe daarentegen is zo groot als een mens.

Afwijkend van de echte kangoeroes zijn de kangoeroeratten. Ze zijn iets groter dan onze waterratten. Hun achterpoten zijn veel minder sterk ontwikkeld dan die van andere kangoeroe soorten. Ze lopen daarom meestal op alle vier poten en springen alleen in gevaarlijke situaties op hun achterpoten. Kangoeroeratten worden met uitsterven bedreigt.

2e foto: www.dierenjungle.nl

Omhoog