ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Communities

ZeelandNet

ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Deze site is verhuisd naar www.hetdierenrijk.nl

1.391.233 bezoekers 209 leden Log in

kemphaan


 

Alles Over Dieren is verhuisd naar een nieuwe site met het adres www.allesoverdieren.nl.tt

 

De informatie op deze pagina wordt niet meer geüpdate, de informatie op de nieuwe site daarentegen wel, die informatie is ook uitgebreider. Daarnaast is die site voorzien van mooier beeldmateriaal en een overzichtelijkere lay-out. Ik raad u daarom aan om deze informatie op te zoeken op de nieuwe site.

 

Klik hier om naar het onderdeel World's Nature te gaan.

Klik hier om naar het onderdeel Petworld te gaan.

 

 

 de Kemphaan

De kemphaan heeft een spanwijdte van rond de 50cm, de lengte van het mannetje bedraagt zo`n 30 cm, die van het vrouwtje een kleine 25. Opvallend zijn de in verhouding wat lange oranje poten, de dikke korte snavel en de brede hals.

Kemphanen zijn vooral bekend door de opvallende voorjaarstooi van de mannetjes, deze houden in het voorjaar schijngevechten op de wat hoger en droger gelegen veldjes om de gunst van de vrouwtjes. De mannetjes bemoeien zich verder niet met het broedsel en de jongen. Eind juni beginnen de prachtige veren uit te vallen omdat ze niet meer nodig zijn, `s winters is er wat betreft kleur geen onderscheid meer te maken tussen mannetjes en vrouwtjes. Ze maken weinig geluid, zelfs tijdens de scheingevechten.

Ze eten zowel in het water als op de grond levende insecten als kevers, vliegen, larven, slakjes en regenwormen. Buiten het broedseizoen staan ook zaden en ander plantaardig materiaal op het menu.

Kemphanen zijn in Nederland het hele jaar te zien, echter trekken de vrouwtjes iedere winter naar Afrika. De mannetjes blijven. Rond april komen de vrouwtjes terug, opvallend is dat na de balts sommige vrouwtjes naar noordergelegen gebieden vliegen.

Tijdens trek zijn kemphanen vaak te vinden op modderoevers, vochtige en natte weilanden, moerassen en (geploegde) akkers). Voor het broedgebied geven ze de voorkeur aan bloemrijke graslanden.

(Foto: www.natuurbeleving.be)

Omhoog