ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Communities

ZeelandNet

ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Deze site is verhuisd naar www.hetdierenrijk.nl

1.388.471 bezoekers 209 leden Log in

konijnen: voeding


Alles Over Dieren is verhuisd naar een nieuwe site met het adres www.HetDierenRijk.nl

 

De informatie op deze pagina wordt niet meer geüpdate, de informatie op de nieuwe site daarentegen wel en is uitgebreider. Daarnaast is de nieuwe website ook voorzien van schitterend beeldmateriaal en een overzichtelijkere lay-out. Ik raad u daarom aan om deze pagina op te zoeken op Het DierenRijk .nl

 

 

 

 

 

 

 Konijnen: de juiste voeding

In de dierenwinkels staat het vol met zakken eten, snoepjes, knaagblokken, likstenen, en dergelijke voor konijnen. Maar wat is er goed voor je konijn en wat kan je beter niet geven? Als je de verpakkingen van de producten moet geloven is alles goed, echter is dat niet het geval. Daarom heeft Alles over dieren een konijnendieet ontworpen zodat je konijn een evenwichtige en gezonde voeding krijgt. En je zal zien dat goed eten echt niet duur hoeft te zijn!

Basisvoeding

Om te beginnen moet je een goede basisvoeding geven, want zoals de naam ook al zegt, dit vormt de basis van de voeding. In de dierenwinkel bieden zo meestal een aardig assortiment aan met zakken konijnenvoer, en dat moet eigenlijk ook wel want om zeker te zijn van voer waar alles in zit neem je altijd twee soorten.

Een van die twee soorten is luxe voer, hier zitten allerlei lekkere stukjes in, meestal zijn er wat (vaak overbodige) vitamines toegevoegd. Let op dat er niet te veel graan in zit en zo min mogelijk haver.

In dat luxe voer zitten bruine staafjes die we biks noemen, deze bevatten een goede basis aan voedingsstoffen. Konijnen worden er niet dik van en er zitten meestal geen toevoegingen in als geur-, kleur- en smaakstoffen. Dit klinkt goed, en dat is het ook, vandaar dat het tweede soort biks moet zijn. Niet alle dierenwinkels verkopen dit echter omdat konijnen het meestal minder lekker vinden (geen geur- en smaakstoffen) en veel konijneneigenaren daarom liever ander voer nemen. Maar als je er lekkerder voer doorheen mengt vinden ze hun eten gewoon lekker.

Hoeveelheid

Probeer de twee soorten voer goed door elkaar te mengen zodat ongeveer een helft biks en de andere helft luxe voer. Wanneer je op dit moment maar een van de twee geeft is het aan te raden heel langzaam de hoeveelheid van het andere in het voer op te bouwen zodat er bacteriën in de darmen gevormd kunnen worden om dit voer af te breken.

Hoeveel je je konijn moet geven kan ik zo niet zeggen. Allereerst hangt het van de grootte en de hoeveelheid beweging af. Vaak moet je proberen uit te vinden hoeveel je konijn per dag ongeveer eet, dan kan je die hoeveelheid dagelijks geven. Alleen bij binnenkonijnen kan je voor meer dan een dag eten geven, buiten wordt het namelijk vochtig en zacht en lusten ze het niet meer en is het ook niet meer gezond. Soms zal je echter zien dat een konijn net zo lang blijft eten tot zijn bakje leeg is, dan kan je natuurlijk niet blijven geven. Overleg in dat geval met de dierenarts wat de beste hoeveelheid is. 

Hooi

Hooi is een belangrijk deel van een evenwichtig dieet. Het bevat essentiele voedingsstoffen en vezels die niet gemist kunnen worden om de darmflora optimaal te kunnen houden. Konijnen worden er niet dik van, sterker nog, ze zullen er eerder van afvallen. Ze moeten het onbeperkt kunnen eten.

Groenvoer

Een dagelijkse portie groenvoer is erg belangrijk, het houdt de weerstand van je konijn op peil. Daarnaast is het een lekkernij dat zeker gegeven kan worden in plaats van knabbeltjes uit de winkel, sterker nog, dit is gezond en knabbeltjes niet (straks meer daarover).

Bij groenvoer moet je denken aan paardebloem, wilgenbladeren, weegbree, wortel(loof), enz. (geen koolsoorten en klaver) Het is erg belangrijk dat groenvoer met mate gegeven wordt, anders kan je konijn last van zijn darmen krijgen. Bij jonge konijnen of konijnen die nooit eerder groen voer kregen is het aan te raden het heel langzaam op te bouwen.

Gedroogde wilgenbladeren zijn eveneens een goede aanvulling op de standaard voeding, in wilgenbladeren zitten belangrijke stoffen die de weerstand van een konijn verhogen. Door ze te drogen kan je ze lang bewaren en kunnen ze ook naast de portie groenvoer gegeven worden. Sommige konijnen zijn er gek op.

Lekkernijen

Dan nu een onderwerp waar de meningen verdeeld over zijn, lekkernijen. Fabrikanten en dierenspeciaalzaken noemen ze gezond en raden ze allemaal aan, konijnen organisaties noemen ze over het algemeen ongezond en raden een groot deel af. Omdat ik niet alle lekkernijen over één kam kan scheren behandel ik de bekendste;

Likstenen

Likstenen zijn ronduit slecht, er zitten veel zouten en mineralen in en die heeft een konijn absoluut niet nodig. Blaas en nierstenen kunnen het gevolg zijn, en die kunnen op hun beurt weer dodelijk zijn. Wat de verpakkingen ook vermelden, geef ze nooit aan je konijn!

Knaagstenen

Zelfde liedje als bij de likstenen, dit keer is vooral calcium de boosdoener, een directe veroorzaker van blaasstenen. En het zou helpen om het doorgroeien van tanden te voorkomen, onzin! Tanden groeien namelijk alleen door als deze verkeerd groeien, en ookal knagen ze dan op een steen, ze groeien toch door. Alleen door de dierenarts laten knippen helpt.

Knabbeltjes ed

Knabbeltjes, snoepjes, broodjes, je kan het zo gek niet verzinnen of ze hebben het in de dierenwinkel. Er zitten over het algemeen veel geur-, kleur- en smaakstoffen in, goed is het dus niet. Vaak zijn er eveneens zouten toegevoegd. Natuurlijk zijn ze dan niet aan te raden, maar afraden gaat ook wat ver. Als je je konijn toch wilt verwennen met iets uit de dierenwinkel blijft dit de beste optie. Kijk echter wel goed wat er in zit, liefst zo min mogelijk toevoegingen, zouten, mineralen, ed. Geef ze overigens altijd met mate.

Brood

Gedroogd brood is een prima lekkernij dat zelfs gezond is voor konijnen. Zorg dat het lekker knapperig is. Natuurlijk moet ook dit met mate worden gegeven, er zitten namelijk granen in en een kleine hoeveelheid daarvan is gezond, veel maakt dik.

Rozijnen

Sommige konijnen zijn helemaal gek op rozijnen, andere moeten er helemaal niets van hebben. Een paar rozijnen per dag kan absoluut geen kwaad. Er zit echter wel suiker in, dus je konijn kan er wanneer je te veel geeft dik van worden.

Pinda`s

Voor pinda`s (uit netjes van vogelvoeding) geldt hetzelfde als voor rozijnen, sommige konijnen zijn er gek op en anderen moeten het niet. Ook hierbij kunnen een stuk op twee pindaatjes geen kwaad.

Vitamines

Vooral vitamine C druppeltjes zijn erg bekend als het om vitamines bij konijnen gaat. Echter heeft een konijn helemaal geen behoefte aan extra vitamines, ze halen uit hun eten en hooi wat ze nodig hebben. Veel extra vitamines zullen zelfs negatief effect hebben. Ook bij lekkernijen en luxevoer wordt regelmatog met veel trots op de verpakking vermeld welke vitamines er wel niet inzitten, de truc van fabrikanten; Als mensen maar denken dat het gezond is kopen ze het wel.

Water

Natuurlijk moet je konijn altijd en onbeperkt water kunnen drinken, dit moet altijd vers zijn.

 

Dieet voor konijnen met (nijging tot) overgewicht

Opzich vormt dit dieet een perfecte voeding om konijnen (in combinatie met wat beweging) op gewicht te houden of ze zelfs iets af te laten vallen. Het is echter niet ontwikkeld om te dikke konijnen af te laten slanken, je kan het wel zo aanpassen dat dat wel zo is. De basis voor afslanken vormt echter veel beweging!

Basisvoeding

Ook in het afslankdieet bestaat de basisvoeding uit twee soorten voer, luxe voer en biks. Alleen de verhoudingen moet anders liggen, de hoeveelheid biks moet namelijk langzaam worden opgebouwd tot 75%. Wanneer dit het geval is moet de hoeveelheid voer heel langzaam iets worden afgebouwd (ongeveer 10% onder de maatstaven die in het begin van deze rubriek behandeld zijn)

Hooi

Nu je konijn minder voedingsstoffen binnenkrijgt zal het waarschijnlijk meer hooi gaan eten, ook nu is het weer van belang dat dit onbeperkt gegeten kan worden.

Groenvoer

Een dagelijkse portie groenvoer is gezond en mag dus niet uit het dieet worden gehaald. Dus niet minderen!

Lekkernijnen

Wat betreft lekkernijen is het heel simpel, geef geen lekkernijnen meer. Echter een kleine uitzondering; een stukje gedroogd brood mag nog wel.

Overigens, vasten mag nooit!

 

 

Samenvatting

Om het nog even kort samen te vatten bestaat een evenwichtige en gezonde voeding uit:

*Basisvoeding (luxe voer en biks)

*Hooi (onbeperkt)

*Groenvoer (1 portie per dag)

*Water (onbeperkt)

Eigenlijk is het dus heel simpel en goedkoop om je konijn op dit gebied goed te verzorgen. Ik wil nogmaals vermelden dat veel teksten op producten vvoor konijnen simpelweg onzin zijn. Sommigen gaan zelfs zo ver dat ze hun product essentieel noemen voor de gezondheid van je konijn.... trap er niet in!

 

Dierenspeciaalzaken en dierenartsen zijn vaak niet zodanig gespecialiseerd op het gebied van konijnen dat ze goede adviezen kunnen geven. Deze informatie is gebazeerd op bewezen feiten die onder andere zijn gepubliceerd op www.konijnen.nl. Helaas moeten konijnenorganisaties regelmatig de conclusie trekken dat door slechte voorlichting door dierenartsen of op verpakkingen van producten konijnen zijn overleden. U bent dus gewaarschuwd!

Omhoog