ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Communities

ZeelandNet

ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Deze site is verhuisd naar www.hetdierenrijk.nl

1.350.883 bezoekers 209 leden Log in

vinken


 

Alles Over Dieren is verhuisd naar een nieuwe site met het adres www.HetDierenRijk.nl

 

De informatie op deze pagina wordt niet meer geüpdate, de informatie op de nieuwe site daarentegen wordt dat wel en is uitgebreider. Daarnaast is het voorzien van schitterend beeldmateriaal en een overzichtelijkere lay-out. Ik raad u daarom aan om deze pagina op te zoeken op Het DierenRijk .nl

 

 

 

 

 Vinken

 

De vinken behoren tot de familie van de musachtigen. Behalve in Australië en in de poolgebieden komen ze overal op aarde voor. Ze voelen zich verder thuis in alle soorten gebieden, bosrijke streken, kustgebieden, steppen, woestijnen en steden.

In noordelijke streken zijn het trekvogels, in warmere gebieden standvogels. Ze leven samen in groepen behalve wanneer ze op zoek zijn naar een nestplaats. Hun broedplaats verdedigen ze tegen soortgenoten met hun leven.

De meeste soorten broeden tweemaal per jaar, in goede zomers zelfs driemaal. Allemaal bouwen een kunstig nest. Het ziet er uit als een bol en het heeft aan de bovenkant een opening. Het nest is stabiel gebouwd en van binnen goed bekleed.

Alle vinken kunnen goed vliegen. Op de grond kunnen ze ook goed uit de voeten en het zijn daarnaast ook nog eens goede klimmers. Enkele soorten, zoals bijvoorbeeld de kanarie, zijn goede zangers en ze worden dan ook vaak als huisdier gehouden.

Een typische vertegenwoordiger van de familie van de vinken is de boek- of schildvink. Deze soort is ongeveer 15 cm lang. Het mannetje heeft een mooi verenkleed. De kop is blauwgrijs, de rug is bruin, de vleugels zijn grijswit gevlekt. De staartveren zijn grijs, aan de linker- en rechterzijde hebben ze een witte veer als omlijsting. (zie foto)  De vrouwtjes zijn gewoon bruingrijs, maar ook zij hebben aan de vleugels een witte band.

Boekvinken eten zaadjes. Om hun jongen te voeren vangen ze echter insecten, in de zomer eten ze die zelf ook. Op het menu staat ook onkruidzaad, vandaar dat ze als nuttig beschoud worden.

Boekvinken hebben veel vijanden zoals katten en roofvogels. De hierdoor veroorzaakte daling in aantal wordt weer opgeheven door het grote aantal nakomelingen.

Bij ons komt de groenling of groenvink voor. Hij is gemakkelijk te herkennen aan zijn olijfgeel-groene verenkleed. Hij is ongeveer 15 cm lang en woont in gebieden met een wisselende vegetatie (met bomen, struiken en grasvlakten)

De putter, ook distelvink genoemd, is met zijn 12 cm net iets kleiner. Het is een rusteloze vogel die niet lang op één plaats blijft zitten. Zijn voedsel bestaat uit zaden van verschillende bomen, en verder vindt hij distels en klissen ook lekker (vandaar zijn naam distelvink)

Andere vinken zijn de keep, het sijsje, de goudvink (bloedvink), de gors en de appelvink.

(Foto: www.natuurbeleving.be)

Omhoog