ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Communities

ZeelandNet

ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Deze site is verhuisd naar www.hetdierenrijk.nl

1.391.233 bezoekers 209 leden Log in

mezen: koolmeesAlles Over Dieren is verhuisd naar een nieuwe site met het adres www.HetDierenRijk.nl

 

De informatie op deze pagina wordt niet meer geüpdate, de informatie op de nieuwe site daarentegen wel en is uitgebreider. Daarnaast is de nieuwe website ook voorzien van schitterend beeldmateriaal en een overzichtelijkere lay-out. Ik raad u daarom aan om deze pagina op te zoeken op Het DierenRijk .nl

 

 

 

 

 

 

de Koolmees

De koolmees is een uitbundige zanger. Hij maakt vele geluiden, meer in vergelijking met andere mezen. Zijn meest gehoorde zang is een zagend, dubbeltonig 'tic-tsjer, tic-tsjer, tic-tsjer' en een herhaald 'pie-toe, pie-toe, pie-toe'. De meeste tonen klinken metaalachtig, alsof er met een hamertje op een klein aambeeld wordt geslagen. De zang van deze is soms echter moeilijk te herkennen omdat hij zo veelzijdig is. (klik hier voor geluidsfragment)

Het mannetje heeft een opvallende, zwart-met-witte koptekening en een gele buik met een naar achteren toe breder wordende zwarte buikstreep. De vrouwtjes zijn valer van kleur dan mannetjes en hebben een minder duidelijke buikstreep. In vlucht toont het mannetje de bekende blauwgrijze, groene bovendelen en de witte achterste staartpennen. Beide geslachten worden zo`n 14 cm lang. Hiermee is dekoolmees de grootste soort van de mezenfamilie en bij gelegenheid tevens de meest agressieve en acrobatische. Hij terroriseert zijn zwakkere verwanten om een stekje bij de voedertafel. En haalt soms opvallende stunts uit om zijn voedsel te bemachtigen.

Koolmezen zijn niet zo kieskeurig wat betreft hun broedplaats, als er maar bomen en struiken aanwezig zijn. Zomereiken en beuken zijn echter favoriet, bossen met alleen naaldbomen vallen niet in de smaak.

Op het menu staan voorjaarsknoppen, keukenafval, vruchten, zaden en bessen. In de broedtijd schakelt hij echter over op insecten, larven en kleinere diertjes. Om stukjes vet of kokosnoot te bemachtigen halen ze alle mogelijke acrobatische toeren uit. Laat wintervoeding nooit te lang hangen in uw tuin mezen durven er in de lente namelijk nog al eens hun jongen mee te voederen met vaak hun dood als gevolg.

Het nest van de koolmees is een komvormig bouwsel van mos en wat gras, gevoerd met dons van het vrouwtje. Favoriete plaatsen voor de kraamkamer zijn een holte in een boom of muur of iets wat daar op lijkt, bijvoorbeeld een nestkastje. Het vrouwtje legt 5 tot 12 eieren die zij zelf zo`n 2 weken bebroedt, ze wordt in deze periode gevoedt door het mannetje. Al een maand na het uitkomen zijn de jongen zelfstandig. De koolmees begint eind april te broeden en brengt zijn jongen hoofdzakelijk met rupsen van nachtvlinders groot. Bij de jongen is het zwart van de volwassen dieren bruinachtig, het gezicht geel en de buikstreep nog niet duidelijk.

Koolmezen zijn in Nederland het hele jaar te zien.

 

Omhoog