ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Communities

ZeelandNet

ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Deze site is verhuisd naar www.hetdierenrijk.nl

1.388.469 bezoekers 209 leden Log in

krokodillen: gaviaal


Alles Over Dieren is verhuisd naar een nieuwe site met het adres www.HetDierenRijk.nl

 

De informatie op deze pagina wordt niet meer geüpdate, de informatie op de nieuwe site daarentegen wel en is uitgebreider. Daarnaast is de nieuwe website ook voorzien van schitterend beeldmateriaal en een overzichtelijkere lay-out. Ik raad u daarom aan om deze pagina op te zoeken op Het DierenRijk .nl

 

 

 

 

 

 

de Gaviaal

Er bestaat tegenwoordig nog slechts één gavialensoort en dat is de Ganges-gaviaal. Hij leeft in de grote Indiase rivieren als de Brahmaputra, Indus en Ganges.

In tegenstelling tot de echte krokodillen heeft hij een zeer lange, smalle, bek die voorzien is van honderd relatief kleine, spitse tanden. Daarmee is hij niet in staat grote prooien te verscheuren. Hoewel de Ganges-gaviaal tot 7 meter lang en zo`n 1000 kilo zwaar wordt is hij relatief ongevaarlijk omdat hij zich vrijwel uitsluitend met kikkers en vissen voedt. Deze vangt hij door snelle zijwaartse bewegingen te maken met zijn kop.

Gavialen verlaten het water alleen om eieren te leggen. Daarvoor bouwen de vrouwtjes van tevoren een nest op de oever. Ze graven een kuil waarin ze 's nachts de eieren leggen, deze zijn groot, ongeveer even groot als een tennisbal.

Hoewel de Ganges-gaviaal een heilig dier is voor de Indiërs, werd er, evenals op alle andere krokodillen, ook op hem gejaagd omdat zijn huid zo waardevol is. In 1970 was de soort bijna uitgestorven, door bescherming van enkele gebieden zijn er op dit moment weer heel wat meer. Echter is zijn ze net als alle andere krokodillen soorten nog een bedreigde diersoort.

(Foto: www.wnf.nl)

Omhoog