ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Communities

ZeelandNet

ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Deze site is verhuisd naar www.hetdierenrijk.nl

1.391.233 bezoekers 209 leden Log in

krokodillen: alligator


Alles Over Dieren is verhuisd naar een nieuwe site met het adres www.HetDierenRijk.nl

 

De informatie op deze pagina wordt niet meer geüpdate, de informatie op de nieuwe site daarentegen wel en is uitgebreider. Daarnaast is de nieuwe website ook voorzien van schitterend beeldmateriaal en een overzichtelijkere lay-out. Ik raad u daarom aan om deze pagina op te zoeken op Het DierenRijk .nl

 

 

 

 

 

 

de Alligator

Er bestaan op dit moment nog 7 alligator sorrten, daarvan leven er zes in de tropische gebieden van Amerika. Eén soort leeft in China in de Yangtse-rivier (China-alligator).

Ze onderscheiden zich van de echte krokodillen doordat hun vierde tand van de onderkaak in een holte in de bovenkaak past en niet zichtbaar is als de bek gesloten is.

De grootste soort is de Mississippi-alligator die in de moerassen en rivieren in het Zuidoosten van de VS leeft (onder andere dus in de mississppi). Hij kan een lengte van 6 meter bereiken. Zijn soort werd met uitsterven bedreigd omdat er vanwege de waardevolle huid veel op werd gejaagd. Dankzij talrijke beschermende maatregelen is het aantal weer gestegen.

In de paartijd blijft het mannetje enkele dagen in de nabijheid van het vrouwtje. Voor de paring zelf wordt ondiep water opgezocht. Het vrouwtje bouwt in de buurt van het water een nest, door met de staart slik en plantendelen te verwijderen. In het midden maakt ze een gat voor de eieren, dit zijn er maximaal 50. Na het leggen wordt het nest afgesloten. Door rottende plantenresten onstaat er warmte waardoor de eieren op de juiste temperatuur blijven. Na circa 3 tot 4 weken komen ze uit, tot die tijd bewaakt het vrouwtje haar nest. Wanneer de jongen uit het ei kruipen roepen ze om hun moeder. Zij moet het nest open maken en de jongen bevrijden, vaak neemt ze ze in haar bek mee naar het water. De jongen van de Mississippi-alligators blijven ongeveer drie jaar bij hun moeder. Die van andere soorten meestal korter. In deze periode beschermd ma ze tegen soortgenoten en roofdieren en leren ze eten te vangen.

 

Omhoog