ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Communities

ZeelandNet

ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Deze site is verhuisd naar www.hetdierenrijk.nl

1.390.500 bezoekers 209 leden Log in

vlinders: schoenlappers


Alles Over Dieren is verhuisd naar een nieuwe site met het adres www.HetDierenRijk.nl

 

De informatie op deze pagina wordt niet meer geüpdate, de informatie op de nieuwe site daarentegen wordt dat wel en is uitgebreider. Daarnaast is het voorzien van schitterend beeldmateriaal en een overzichtelijkere lay-out. Ik raad u daarom aan om deze pagina op te zoeken op de nieuwe site.

 

 

 

 

 Schoenlappers

Tot de schoenlappers behoren enkele duizenden soorten prachtige vlinders. Ze komen overal op aarde voor (met uitzondering van de polen). Hun rupsen hebben dikwijls talrijke stekels en ze hebben soms horentjes op hun kop. De poppen, die een metaalachtige glans hebben, zijn zogenoemde vrij hangende poppen. Ze hangen, alleen bevestigd aan een spinselhoopje, volledig vrij en onbeschermd en met de kop naar beneden.

Bij veel dagvlinders (behalve de pages en witjes), waaronder de schoenlappers, is het eerste paar poten geatrofieerd. Deze pootjes dienen alleen nog om zichzelf te poetsen en niet meer om zich mee voort te bewegen.

Enkele van de mooiste Europese soorten is de dagpauwoog. Deze vlinder brengt de winter in holle bomen of in huizen door. Hij behoort net als de kleine vos tot de eerste voorjaarsboden. Ook deze soort overwinterd in bomen of struiken. Men kan hem gemakkelijk over het hoofd zien want hij heeft een bruinachtige kleur die wel wat lijkt op de kleur van uitgedroogde boombladeren.

Andere soorten zijn onder andere de atalanta of admiraalvlinder (deze komt elk jaar vanuit het zuiden aanvliegen), de keizersmantel, het landkaartje, de ijsvogelvlinder en de rouwmantel.

(Foto: Atlanta, © www.gardensafari.net)

Omhoog