ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Communities

ZeelandNet

ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Deze site is verhuisd naar www.hetdierenrijk.nl

1.388.471 bezoekers 209 leden Log in

konijnen: Zomer


Alles Over Dieren is verhuisd naar een nieuwe site met het adres www.HetDierenRijk.nl

 

De informatie op deze pagina wordt niet meer geüpdate, de informatie op de nieuwe site daarentegen wel en is uitgebreider. Daarnaast is de nieuwe website ook voorzien van schitterend beeldmateriaal en een overzichtelijkere lay-out. Ik raad u daarom aan om deze pagina op te zoeken op Het DierenRijk .nl

 

 

 

 

 

 

Konijnen: zomer

Voor konijnen is de zomer de zwaarste tijd van het jaar, ze kunnen hun temperatuur slecht regelen en hebben het dus snel te warm. Er heersen daarnaast in deze tijd ook veel meer ziektes dan in bijvoorbeeld de winter. Vaak wordt er gedacht dat juist de winter problemen geeft, maar een konijn kan beter tegen kou dan tegen warmte.

Natuurlijk is het belangrijk dat je konijn altijd vers, liefst niet te warm, water heeft. Konijnen drinken over het algemeen niet vaak, maar wel veel per keer. Geef je konijn nooit zoutlikstenen, hoewel in dierenspeciaalzaken wordt gezegd dat ze goed zijn kunnen ze veel nierproblemen veroorzaken zoals nierstenen. Overmatig drinkgedrag van je konijn is vaak een reactie op deze overmatige hoeveelheid mineralen.

Groenvoer kan opzich geen kwaad, zorg echter wel dat je geen verlept eten geeft. Als je konijn op het gras loopt is het af te raden verder nog groenvoer te geven om te voorkomen dat ze aan de diaree raakt. Gedroogde wilgenbladeren vormen in de zomer een perfecte aanvulling op het voer, en vergeet natuurlijk het hooi niet. Een duidelijke regel is: Groenvoer is gezond zolang het in mate gegeven wordt.

In deze tijd heersen er ook diverse ziektes zoals madenziekte, VHS en myxomatose. Vaccinatie is alleen mogelijk voor de laatste twee, het is zeker aan te raden! Tegen madenziekte is niet te vaccineren, je kan echter de kans minimaliseren door er op te letten dat er geen uitwerpselen aan het achterlijf van je konijn blijven plakken. Voor alle drie de ziektes kan horrengaas voor het konijnenhok de kans op besmetting verkleinen omdat ze worden overgebracht door vliegen en insecten. Kijk voor meer informatie in de rubrieken.

Zorg ervoor dat het konijnenhok niet te warm staat, bij een buitenhok kan je als het te warm wordt ook koud water over het dak gieten. Zodra je merkt dat je konijn opvallend snel gaat ademen moet je hem meenemen naar een koelere plek en als het niet beter wordt een koude vochtige tot natte handdoek over hem heen leggen. Zorg er wel voor dat een nat konijn nooit op de tocht of in de wind komt te staan, een verkoudheid kan erg gevaarlijk zijn.

 

 

 

Vragen over dit of andere onderwerpen kunt u plaatsen op het forum zodat anderen hun ervaringen met u kunnen delen.

Omhoog