ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Communities

ZeelandNet

ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Deze site is verhuisd naar www.hetdierenrijk.nl

1.391.097 bezoekers 209 leden Log in

plevieren: Strandplevier


 

 

Alles Over Dieren is verhuisd naar een nieuwe site met het adres www.HetDierenRijk.nl

 

De informatie op deze pagina wordt niet meer geüpdate, de informatie op de nieuwe site daarentegen wordt dat wel en is uitgebreider. Daarnaast is het voorzien van schitterend beeldmateriaal en een overzichtelijkere lay-out. Ik raad u daarom aan om deze pagina op te zoeken op Het DierenRijk .nl

 

 

 

 

 

 

 

de Strandplevier

 

De strandplevier heeft een witte borst en buik. Zijn rug is grijs-bruin. De kop en de nek van het mannetje zijn roodbruin. De poten en snavel zijn zwart. De soort leeft van insecten, weekdieren en kleine kreeftachtigen, ze halen deze niet uit de grond omdat daar hun snavel te kort voor is. Ze zijn slechts iets groter dan een mus,de poten zijn echter veel langer en aangepast op het lopen langs de waterlijn.

Strandplevieren komen voornamelijk voor langs de kust, ook wel in de buurt van zoute binnen meren. Ze stellen aan hun leefgebied een grote eis, het moet er rustig zijn. Verlaten stranden, droogvallende polders en opgespoten gebieden vormen een perfecte broedplaats. Echter zijn deze gebieden door de toenemende recreatie steeds schaarser en gaat het dus ook niet goed met de grootte van de populatie.

Het mannetje én het vrouwtje broeden. Omdat het mannetje door zijn roodbruine nek meer opvalt broedt hij voornamelijk `s nachts en de vrouwtjes dus overdag. Opvallend is het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes wat betreft hun gedrag als er gevaar dreigt. De mannetjes vliegen weg, en de vrouwtjes lopen weg. Waarschijnlijk heeft dit echter ook te maken met het overdag en `s nachts broeden.

Rond oktober trekken de strandplevieren richting Noord-Afrika. Al in maart zijn ze weer terug in ons land waar ze bijna meteen beginnen met de paring.

 

Omhoog