ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Communities

ZeelandNet

ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Deze site is verhuisd naar www.hetdierenrijk.nl

1.390.320 bezoekers 209 leden Log in

waterhoen


 

Alles Over Dieren is verhuisd naar een nieuwe site met het adres www.HetDierenRijk.nl

 

De informatie op deze pagina wordt niet meer geüpdate, de informatie op de nieuwe site daarentegen wordt dat wel en is uitgebreider. Daarnaast is het voorzien van schitterend beeldmateriaal en een overzichtelijkere lay-out. Ik raad u daarom aan om deze pagina op te zoeken op de nieuwe site.

 

 

 

 

 

de Waterhoen

De waterhoen is met een lengte van zo`n 35 cm. en een spanwijdte van maximaal 60 cm. kleiner dan de meerkoet. Hij wordt er vanwege het zwarte verenkleed soms mee verward, maar hij is duidelijk te herkennen aan de rode snavelbasis met de gele snavelpunt, een witte streep op de flanken en wit onder de staartdekveren. De staart wordt iets meer naar boven gehouden dan bij de meerkoet. Hij heeft lange groenachtige tenen waardoor hij instaat is over waterplanten te kunnen lopen.

Wat betreft het leefgebied stellen ze weinig eisen, zoet water met een rijke overvegetatie is echter vereist.

Het nest wordt boven of op het watergebouwd, meestal tussen planten. De jongen worden door de ouders en jongen uit eerdere nesten gevoed.

Vooral `s winters zijn er in Nederland veel waterhoentjes te vinden, zij komen uit Noord- en Noord-Oost Europa. Tijdens strenge winters kunnen de populaties halveren, meestal hersteld het aantal zich binnen het jaar.

(Foto: www.natuurbeleving.be)

Omhoog