ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Communities

ZeelandNet

ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Deze site is verhuisd naar www.hetdierenrijk.nl

1.391.130 bezoekers 209 leden Log in

gieren: koningsgier


 

Alles Over Dieren is verhuisd naar een nieuwe site met het adres www.HetDierenRijk.nl

 

De informatie op deze pagina wordt niet meer geüpdate, de informatie op de nieuwe site daarentegen wordt dat wel en is uitgebreider. Daarnaast is het voorzien van schitterend beeldmateriaal en een overzichtelijkere lay-out. Ik raad u daarom aan om deze pagina op te zoeken op de nieuwe site.

 

 

 

 

 

de Koningsgier

De koningsgier is makkelijk te onderscheiden van andere gieren. Hij heeft een kale kop met allerlei verschillende kleuren en een soort wangen en flappen. Het nut van de kleuren is nog niet bekend. Jongen hebben deze kleuren nog niet, maar na drie jaar ontwikkelen deze zich. Verder heeft de koningsgier een witte rug en witte borst. Zijn vleugels zijn wat somberder, namelijk zwart. 

De koningsgier heeft dus een kale kop. De veren op de kop zouden namelijk alleen maar vies worden, als hij met zijn kop in karkassen wroet. Deze kop is ook een manier om af te koelen, hij heeft een heel warm pak veren waaronder hij niet kan zweten. 
Hij zweeft vaak op grote hoogte op zoek naar dode dieren. Hoog in de lucht kan het vriezen en dan hebben de dieren wel een dik pak nodig. Zodra een gier weer naar beneden zweeft om op een prooi af te gaan, komt hij weer in hoge temperatuur terecht. Zijn kale kop helpt hem dan weer snel af te koelen.

Gieren hebben grote vleugels, waarmee zij op de opstijgende, warme lucht zweven. Dit wordt ook wel thermiek genoemd. Op deze manier kunnen ze hoger en hoger vliegen zonder veel energie te verdoen. Omdat de vogels zoveel gebruik maken van hun vleugels en zo veel vliegen, verslijten de veren snel en moet het verendek jaarlijks verwisselt worden. Dit wordt ook wel ruien genoemd. Een gier ruit één keer per jaar heel langzaam zodat ze kunnen blijven vliegen.

Gieren hebben grote poten. Met deze sterke klauwen houden zij het vlees vast. Met de puntige snavel scheuren zij het vlees in stukken.

De koningsgier komt voor in Midden- en Zuid-Amerika. Hij is in alle soorten gebieden te vinden, zoals in tropisch regenwoud, waar hij ver boven in de lucht zweeft. Soms kun je hem ook vinden in graslanden en savannes, maar meestal is er wel bebossing in de buurt.

Gieren zijn niet gebouwd om te jagen, het zijn echte aaseters. De koningsgier kan goed zien, en dat is ook wel nodig als je van grote hoogte dode dieren moet opsporen. De koningsgier heeft als één van de weinige gieren een goed ontwikkeld reukvermogen. Terwijl hij boven de bossen vliegt, kan hij een karkas ook ruiken. Hij is dan ook vaak de eerste die bij een het er aankomt.

De koningsgier is de baas over de andere soorten kleinere gieren. Deze zijn vaak bang voor hem. Hier komt waarschijnlijk zijn naam vandaan. Andere gieren staan hun eten af aan deze grote gierensoort. Zij kunnen pas eten van het karkas als de koningsgier klaar is. Toch is de koningsgier niet agressief tegen andere gieren en hij duldt ze wel in zijn omgeving.

Omdat de kans op het vinden van een karkas niet altijd groot is, kunnen gieren ontzettend veel tegelijk eten. Koningsgieren kunnen tot twee-derde van hun lichaamsgewicht tegelijk eten. Zo hebben ze een reserve bij zich en kunnen ze ongeveer twee weken zonder voedsel.

Over het nestelen van deze gierensoort is niet zoveel bekend. Wat we wel weten is dat ze hoog in een boom of op rotsen nestelen. Het vrouwtje legt één of twee eieren, die zij samen met het mannetje om de beurt bebroedt. Als het jong uit het ei komt, is hij met zwart dons bekleed. Het lijkt dan helemaal niet op de ouders. Het zou dan net zo goed een andere gierensoort kunnen zijn. Na ongeveer vier maanden kan het vliegen. Het jong blijft voor lange tijd bij de ouders. Pas na ongeveer vijf tot zeven jaar is hij volwassen en krijgt het een witte kleur. Later pas ontwikkelen de definitieve kleuren.

(Foto: www.wnf.nl)

Omhoog