ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Communities

ZeelandNet

ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Deze site is verhuisd naar www.hetdierenrijk.nl

1.385.570 bezoekers 209 leden Log in

schildpadden: bijtschildpad


Alles Over Dieren is verhuisd naar een nieuwe site met het adres www.HetDierenRijk.nl

 

De informatie op deze pagina wordt niet meer geüpdate, de informatie op de nieuwe site daarentegen wel en is uitgebreider. Daarnaast is de nieuwe website ook voorzien van schitterend beeldmateriaal en een overzichtelijkere lay-out. Ik raad u daarom aan om deze pagina op te zoeken op Het DierenRijk .nl

 

 

 

 

 

 

de Bijtschildpad

De Bijtschildpad heeft zijn naam te danken aan het feit dat hij naar alles bijt wat er in zijn buurt komt. Zelfs voor krokodillen is hij niet bang. Hij is sterk gebouwd, heeft vlijmscherpe nagels en krachtige kaken waarmee hij je hand er af kan bijten.

De ontwikkeling van de eieren duurt 2 tot 3 maanden. Van eieren die in de nazomer worden gelegd, komen de jongen vaak pas in de lente, zodra de temperatuur weer stijgt, uit.

Zodra ze uit het ei gekropen zijn, krabbelen de jongen naar het water waar ze hun eerste levensjaren goed verborgen doorbrengen. Ze groeien snel, en hun pantser is soms na een jaar al 15 cm lang.

Bijtschildpadden brengen het grootste deel van hun leven onder water door. Ze kruipen over de grond van rustig zoet water zoals meertjes, plassen en rivieren. Ze bewegen zich langzaam in het water, aan land bewegen ze zich eerder onbeholpen. In het noordelijke deel van hun verspreidingsgebied overwinteren ze meestal onder water, en blijven zelfs actief als de bovenlaag van het water bevroren is.

Hij kan ook aan land heel agressief worden als hij zich bedreigd voelt. Bij gevaar richt hij zich hoog op, en stort zich woest op de indringer. Daarbij staat zijn gekromde, scherpe bek dreigend open. Als hij de mogelijkheid krijgt bijt hij.

Bijtschildpadden jagen op praktisch elk dier dat ze aankunnen, vissen, kleinere schildpadden, kikkers, salamanders, waterslangen, alligatorjongen, kleine vogels en in het water levende zoogdieren.

Grotere dieren pakken ze in hun kaken en rijten ze met de scherpe nagels van hun voorpoten in stukken. Een kleinere prooi wordt in zijn geheel doorgeslikt. Bijtschildpadden staan ook bekend als aaseters. Ze eten praktisch elk kadaver, ongeacht de grootte, dat ze op hun weg vinden.

Sommige ondersoorten hebben hebben nog een extra truckje om hun prooi te vangen, ze bewegen hun felgekleurde tong als een worm met hun bek wagenwijd open zodat. Vissen komen dan vanzelf kijken of er wat te eten valt...

Jonge schildpadden voeden zich met jonge visjes, kikkerdril, garnalen en waterinsekten.

De paring vindt meestal in het water plaats, waarbij het kleinere mannetje op de rug van het vrouwtje klimt. Vanaf vroeg in de zomer worden een voor een ongeveer 24 eieren in een zelf gegraven gat dichtbij de waterkant gelegd en vervolgens bedekt met aarde.

De ontwikkeling van de eieren duurt 2 tot 3 maanden. Van eieren die in de nazomer worden gelegd, komen de jongen vaak pas in de lente, zodra de temperatuur weer stijgt, uit.
Zodra ze uit het ei gekropen zijn, krabbelen de jongen naar het water waar ze hun eerste levensjaren goed verborgen doorbrengen. Ze groeien snel, en hun schild is soms na een jaar al 15 cm lang.

 

Omhoog