ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Communities

ZeelandNet

ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Deze site is verhuisd naar www.hetdierenrijk.nl

1.391.099 bezoekers 209 leden Log in

walvissen: Blauwe vinvis


 

Alles Over Dieren is verhuisd naar een nieuwe site met het adres www.HetDierenRijk.nl

 

De informatie op deze pagina wordt niet meer geüpdate, de informatie op de nieuwe site daarentegen wordt dat wel en is uitgebreider. Daarnaast is het voorzien van schitterend beeldmateriaal en een overzichtelijkere lay-out. Ik raad u daarom aan om deze pagina op te zoeken op de nieuwe site.

 

 

 

 

 

De blauwe vinvis, die tot de vinvissen (baardwalvissen) behoort, is het grootste zoogdier dat ooit op onze aarde heeft geleefd. Hij komt in alle zeeën voor en kan wel 32 meter lang worden. Daarbij kan hij een gewicht van wel 150 ton bereiken. De vrouwtjes zijn groter dan de mannetjes.

Net als alle andere zeezoogdieren, stammen blauwe vinvissen van landzoogdieren af. Miljoenen jaren geleden lokte het rijke voedselaanbod hen waarschijnlijk het water in, een leven waaraan hun lichaamsbouw zich uiteindelijk aanpaste.

Hoewel blauwe vinvissen zich eigenlijk vrij in het water kunnen bewegen, leven ze toch het liefst in bepaalde wateren.Dat heeft voornamelijk te maken met het feit dat er maar weinig plaatsen -zoals rond de Zuid- en Noordpool- zijn waar voldoende voedsel in de vorm van plankton aanwezig is. De jaarlijkse ijsvorming in deze zeeën dwingt de blauwe vinvissen elke winter naar warme, tropische wateren, waar ze door gebrek aan plankton onvrijwillig moeten vasten

Blauwe vinvissen zwemmen vaak samen in groepjes van twee tot vier exemplaren. Bij het jagen en tijdens de paartijd worden ze ook in grotere groepen gezien. De paring vindt plaats in warme tropische wateren, waar ook de jongen geboren worden. Aangezien die nog maar een dunne isolerende speklaag ('blubber') hebben, zouden ze in koudere stromen niet overleven.

Na een draagtijd van ruim 11 maanden werpt het vrouwtje een jong. Bij de geboorte zijn ze ongeveer 7 meter lang, en wegen 2 tot 3 ton. De jongen worden net als bij andere zeezoogdieren onder water gezoogd. Ze drinken meer dan 600 liter melk per dag, tot ze 7 maanden oud en 15 meter lang zijn. Dan hebben hun baarden zich ontwikkeld en kunnen ze hun eigen voedsel vangen.

In het Zuidpoolgebied eten blauwe vinvissen uitsluitend plankton (krill). Bij het onderzoek van een maag werd 425 kilo krill gevonden. In de wateren rond de Noordpool voeden de blauwe vinvissen zich met drie soorten kreeftjes. IJskoud water bevat meer zuurstof en kooldioxide (opgelost in de vorm van koolzuur) dan warm water. Daarom is koud water zo rijk aan voedsel.

Ondanks zijn massieve lijf komt een blauwe vinvis snel vooruit. Hij kan snelheden bereiken van 10 tot 15 knopen. Zijn voedsel vangt hij vooral bij het duiken. Op een diepte van ongeveer 500 meter kan hij 1 tot 2 uur onder water blijven. Vervolgens zwemt hij bij het opstijgen dwars door wolken plankton heen, die hij met grote happen uit het water zeeft. Deze walvis sluit zijn bek half en pompt daarbij het water door zijn baarden naar buiten. Zo vangt hij het voedzame plankton tussen de borstelige uiteinden van zijn baarden

Hoewel hij vanaf 1967 officieel tot de beschermde diersoorten behoort wordt de blauwe vinvis toch met uitsterven bedreigd.

(Foto: www.ushuaia.com)

Omhoog