ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Communities

ZeelandNet

ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Deze site is verhuisd naar www.hetdierenrijk.nl

1.391.097 bezoekers 209 leden Log in

schildpadden: reuzenschildpad


Alles Over Dieren is verhuisd naar een nieuwe site met het adres www.HetDierenRijk.nl

 

De informatie op deze pagina wordt niet meer geüpdate, de informatie op de nieuwe site daarentegen wel en is uitgebreider. Daarnaast is de nieuwe website ook voorzien van schitterend beeldmateriaal en een overzichtelijkere lay-out. Ik raad u daarom aan om deze pagina op te zoeken op Het DierenRijk .nl

 

 

 

 

 

 

de Reuzenschildpad

Reuzenschildpadden kunnen in 13 ondersoorten worden ingedeeld. Ze leven op de Galapagos-eilanden en op enkele andere eilanden in de oceaan (o.a. op de Seychellen). Ze kunnen meer dan 400 kilo wegen en wel 200 jaar oud worden, ouder dus dan alle andere dieren. De mannetjes zijn groter dan de vrouwtjes. Ze verschillen vooral van andere schildpadden wat betreft hun afmeting en de vorm van hun pantser.

Sommige reuzenschildpadden hebben bij de kop een inham of ronde welving in hun pantser. Daardoor zijn ze in staat om tijdens het eten hun kop loodrecht opheffen. Op eilanden, waar de vegetatie over het algemeen wat hoger zit, vormt dit een zeer belangrijk aspect bij het verkrijgen van voedsel.

Ze hebben geen vaste paartijd. De mannetjes drukken tijdens de paring de  vrouwtjes tegen de grond. Voor het leggen van haar eieren graaft het vrouwtje een kuil. Ze dekt de eieren af met zand. Wanneer de jongen uit het ei komen, moeten ze zichzelf bevrijden uit dit hol. De ouders kijken verder niet naar ze om.

De grootste soort reuzenschildpadden is uitgestorven. Deze had een pantserlengte van 1,6 meter en woog meer dan 400 kilo.

(Foto: www.wnf.nl)

Omhoog