ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Communities

ZeelandNet

ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Deze site is verhuisd naar www.hetdierenrijk.nl

1.390.501 bezoekers 209 leden Log in

kikkers: stierkikker


de Stierkikker

De stier- of brulkikker (in het engels Bullfrog) leeft bij de wateren van het oosten van Noord-Amerika. Met zijn lengte van ruim 20 cm en een gewicht dat kan oplopen tot een halve kilo is de stierkikker daar de grootste kikker. Hij behoort tot de staartloze amfibiën.

De kleuren verschillen nogal, soms zijn ze bruin en een andere keer groen met zwarte en gele vlekken. Als hij kwaakt blaast hij zich op en is hij bijna even breed als lang.

Hij heeft een opvallende roep die over een grote afstand (rond de 2 km.) te horen is. Deze roep klinkt diep grommend als een stier, en wordt versterkt door kwaakblazen, die aan de buitenkant te zien zijn en een doorsnede hebben van meerdere centimeters.

Overdag is de stierkikker vaak te vinden aan de oevers van poelen en sloten. 's Nachts gaat hij op zoek naar insecten, vissen, kleinere kikkertjes, maar ook jonge vogels vogeltjes en slangen.

Hoewel het verboden is gebeurd het nog steeds dat kikkervisjes van de stierkikker worden verkocht. Het gevolg is vaak dat ze dan vanwege de geluidsoverlast in de natuur terrecht komen en een grote bedreiging vormen voor de inheemse fauna.

Het vrouwtje legt in de paartijd ongeveer 20.000 (!) eitjes, die aan de wateroppervlakte drijven en zich vastzetten aan planten. Al na 5 dagen komen de jonge kikkervisjes uit. Daarna duurt het nog wel tot vijf jaar voor de kikkervisjes volwassen zijn, dat wil zeggen voor ze veranderd zijn in een kikker.

Stierkikkers kunnen zeer ver springen. In één sprong kunnen ze een afstand overbruggen die overeenkomt met tienmaal hun lichaamslengte.

(Foto: http://www.frogsonice.com/)

Omhoog