ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Communities

ZeelandNet

ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Deze site is verhuisd naar www.hetdierenrijk.nl

1.388.615 bezoekers 209 leden Log in

hazelworm


 

Alles Over Dieren is verhuisd naar een nieuwe site met het adres www.HetDierenRijk.nl

 

De informatie op deze pagina wordt niet meer geüpdate, de informatie op de nieuwe site daarentegen wordt dat wel en is uitgebreider. Daarnaast is het voorzien van schitterend beeldmateriaal en een overzichtelijkere lay-out. Ik raad u daarom aan om deze pagina op te zoeken op de nieuwe site.

 

 

 

 

 

de Hazelworm

De hazelworm is een dier dat op een slang lijkt en het op het eerste gezicht ook is. Dat er sprake is van een hagedis zonder poten kan worden vastgesteld aan de hand van het skelet. Hij heeft namelijk nog rudimenten van schouder- en bekkenbeenderen aanwezig te zijn.

Hazelwormen komen voor in Europa maar ook in enkele delen van Azië en Afrika. Ze leven op weide en in heide gebieden.

De bovenkant van hun lichaam is roodachtig-bruin tot grijs van kleur. De vrouwtjes hebben ook nog een zwarte streep op de rug, de mannetjes donkere vlekken.

Als het warm is verbergen hazelwormen zich onder stenen. 's Ochtends en 's avonds gaan ze op zoek naar eten, wormen, spinnen en insecten en hun lievelingsmaal: naaktslakken. Ze bewegen zich net zoals een slang.

In gevaarlijke situaties werpt de hazelworm zijn lange staart af om de vijand af te leiden. Dit afbreken gebeurt op een vooraf bepaalde breukplaats. Na enkele weken is er weer een nieuwe staart aangegroeid. Deze wordt echter niet zo lang en mooi als de oude staart.

De paartijd is laat in het voorjaar. Ongeveer 3 maanden na het paren leggen de vrouwtjes 12 tot 20 eieren. De jongen komen dan direct uit. Ze zijn 5 tot 8 cm lang en hebben zich al in het lichaam van de moeder ontwikkeld.

 

Omhoog