ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Communities

ZeelandNet

ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Deze site is verhuisd naar www.hetdierenrijk.nl

1.388.615 bezoekers 209 leden Log in

paddenAlles Over Dieren is verhuisd naar een nieuwe site met het adres www.HetDierenRijk.nl

 

De informatie op deze pagina wordt niet meer geüpdate, de informatie op de nieuwe site daarentegen wel en is veel uitgebreider. Daarnaast is de nieuwe website ook voorzien van schitterend beeldmateriaal en een overzichtelijkere lay-out. Ik raad u daarom aan om deze pagina op te zoeken op Het DierenRijk .nl

 

 

 

 

 

 

Padden

 

De gewone padden van de familie van de staartloze amfibiën leven verspreid over heel Europa, Azië en Noord-Afrika.

Afhankelijk van het gebied wordt de pad tussen de 12 en 20 cm lang. De vrouwtjes zijn over het algemeen heel wat groter dan de mannetjes, soms ruim 2x zo groot. Het krachtige lichaam van de gewone pad is bedekt met talloze wratten, samen met de bruinachtige kleur zorgen ze voor het beeld dat veel mensen van padden hebben: vies. Ze zijn echter in verhouding tot kikkers veel minder slijmerig, ze hebben alleen hun uitterlijk niet zo mee.

Overdag verbergen ze zich onder stenen of tussen planten., zodra het schemerig wordt komen ze tevoorschijn, om naar wormen, insecten, spinnen en slakken te zoeken. Gewoonlijk lopen ze, heel soms springen ze ook. Buiten het paarseizoen en de winter komen ze zelden in het water, tijdens een regenbui worden ze echter direct actief.

In het grootste deel van het gebied waar de padden leven, houden ze tot begin maart een winterslaap in een schuilplaats of in het water. Daarna trekken ze naar een poel om te paren, dit is de poel waar ze geboren zijn. Binnen enkele weken stikt het hier vaak van de padden.

Bij het paren zit het mannetje bovenop het vrouwtje. Hij houdt zich met zijn voorpoten goed vast (hier heeft hij ook een speciale duim aan zitten om zich beter vast te kunnen houden). De achterpoten worden gebruikt om concurrenten weg te duwen. De greep is zo sterk dat als je de padden van elkaar zal trekken de poten afbreken. De mannetjes in de poel vechten wel om de vrouwtjes maar zijn minder fanatiek dan kikkers.

Het vrouwtje dat erg dik is geworden legt na enkele weken snoeren eieren, deze worden direct door het meerijdende mannetje bevrucht. Het leggen kan ruim 30 uur duren en tijdens deze bezigheid verplaatsen de padden zich langzaam door het water tussen de planten. Het aantal eitjes varrieerd sterk en hangt oa. af van de leeftijd van het vrouwtje. Soms wordt een aantal van 6000 gehaald!

Direct na het leggen van de eitjes laat het mannetje het vrouwtje los en krijgt mevrouw ook geen twee partner meer. Vaak zijn ze dan zeer mager en verblijven ze nog enige tijd in de poel om daarna weer lange tijd op het land door te brengen.

Al na ongeveer een week beginnen de eitjes vorm te krijgen, en na circa 3 weken komen ze uit. De paddenvisjes eten eerst het dril op en gaan dan algen en kleine waterdiertjes eten. Minimaal een maand later ontstaan achterpootjes en wat later de voorpoten, de staart wordt steeds kleiner en de kieuwen worden vervangen door longen. Niet veel later komen er dan mini-padjes het water uit. Al in hun 3e levensjaar zijn ze geslachtsrijp.

Padden ademen door middel van longen en hun huid. Uit klieren naast hun ogen scheiden ze een onsmakelijke stof uit waardoor ze in verhouding tot kikkers maar weinig vijanden hebben. Ze kunnen tot 40 jaar  oud worden.

 

Omhoog