ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Communities

ZeelandNet

ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Deze site is verhuisd naar www.hetdierenrijk.nl

1.390.567 bezoekers 209 leden Log in

slangen: adders


Alles Over Dieren is verhuisd naar een nieuwe site met het adres www.HetDierenRijk.nl

 

De informatie op deze pagina wordt niet meer geüpdate, de informatie op de nieuwe site daarentegen wel en is uitgebreider. Daarnaast is de nieuwe website ook voorzien van schitterend beeldmateriaal en een overzichtelijkere lay-out. Ik raad u daarom aan om deze pagina op te zoeken op Het DierenRijk .nl

 

 

 

 

 

 

de Adder

De gewone adder is een slang en hij behoort tot de familie van de adders (vipera). Alle soorten adders zijn giftig.

De adder wordt maximaal 1 meter lang, de mannetjes zijn iets kleiner dan de vrouwtjes. Hij leeft overwegend op vochtige, maar zonnige plaatsen aan bosranden, op heide of zelfs in weiden. Ze zijn echter ook in de bergen tot op een hoogte van 2000 meter te vinden, in Zuid-Europa zelfs tot op een hoogte van 3000 meter.

Op het menu staan hagedissen, kikkers, muizen, insecten en vogels. De adder is niet bijzonder snel en klimt ook niet. Wanneer hij zijn prooi wilt vangen, gaat hij op de loer liggen. Hij pakt zijn prooi met z'n giftanden vast en doodt het dier. De grote, holle tanden zijn naar achteren geklapt zolang de adder zijn bek dicht houdt, wanneer de adder zijn bek open doet richten ze zich op. Het gif wordt door gifklieren in de tanden gepompt en tijdens de beet in de prooi gespoten.

De adder plant zich laat in de zomer voort. Voordat de mannetjes met de vrouwtjes paren vechten ze met elkaar. Daarbij richten ze hun romp op en bewegen ze zich heen en weer. Ze proberen daarbij hun tegenstander tegen de grond te drukken. Het vrouwtje brengt 3-10 jongen levend ter wereld. Ze houdt namelijk de eieren in haar lichaam totdat de jongen bijna uitkomen. De jongen zijn bij hun geboorte al in het bezit van giftanden.

Adders houden een winterslaap in een hol of onder stenen en worden pas weer wakker bij een temperatuur van 8 graden. .

Adders komen in heel Europa, zelfs in Siberië. Op de zuidelijke Middellandse Zee-eilanden en in Ierland tref je echter geen adders aan.

Omhoog