ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Communities

ZeelandNet

ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Deze site is verhuisd naar www.hetdierenrijk.nl

1.391.233 bezoekers 209 leden Log in

katten (medisch): castratie / sterilisatie


Logo Het DierenRijk .nl

Alles Over Dieren is verhuisd naar een nieuwe site met het adres www.HetDierenRijk.nl

 

Van deze pagina is een verbeterde en uitgebreide versie te vinden op de nieuwe site. Klik hier om naar Het DierenRijk .nl te gaan.

 

 Katten: castratie / sterilisatie

Als je poes niet geholpen wordt krijg je te maken met krolsheid waarbij ze vaak wegloopt. De kater kan agressiever gedrag vertonen en ook weglopen als er krolse kat in de buurt is.

De pil en prikpil

De pil is een gangbare manier om de krolsheid van je poes te voorkomen. Na een aanloop van enkele dagen waarin iedere dan 1 pilletje geven dient te worden kan je over gaan naar een tablet per 1 à 2 weken.

De prikpil wordt (bijna) niet toegepast op de poes, omdat ze namelijk het hele jaar krols kan worden en ook regelmatig, en 4 à 7 keer per jaar de prikpil is gewoon te veel.

Sterilisatie

De term sterilisatie is eigenlijk verkeerd, de eierstokken en een deel van de baarmoederhoornen worden verwijderd waardoor je het eigenlijk castratie kan noemen. Het kan nooit ongedaan gemaakt worden. De kans op baarmoeder ontsteking wordt kleiner. Aan de ingreep hangt echter een behoorlijk kostenplaatje.

De ingreep kan bij een poes eigenlijk al op een leeftijd van 8 weken worden uitgevoerd, ze zal er op jonge leeftijd minder last van hebben en de operatie is een stuk gemakkelijker. Een groot nadeel is echter dat het urine-afvoerend apparaat zich dan niet meer volledig ontwikkeld waardoor de poes de urine kan laten lopen (dit kan ook pas op late leeftijd optreden). De beste leeftijd is dan ook 8 à 10 maanden.

Castratie

Ook bij de kater kan de ingreep al op zeer vroege leeftijd worden uitgevoerd, namelijk als hij 2 à 3 maanden oud is. Alleen is het verstandig te wachten tot hij zo`n 11 maanden oud is. Als de castratie te vroeg wordt uitgevoerd wordt de kater minder groot, groeit de kat geestelijk niet meer genoeg en blijft de urine buis te klein waardoor de kans erg groot wordt dat eventueel gevormd blaasgruis vast loopt, hij zal dan niet meer kunnen plassen, hij wordt dan een zogenaamde plaskater. De chemische stoffen die niet meer met de urine uitgescheiden kunnen worden zullen het dier snel kunnen vergiftigen. Er zal dan zeer snel ingegrepen moeten worden. De kans dat dit zonder een te vroege ingreep gebeurt is klein.

Omhoog