ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Communities

ZeelandNet

ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Deze site is verhuisd naar www.hetdierenrijk.nl

1.391.103 bezoekers 209 leden Log in

honden (medisch): castratie / sterilisatie


Alles Over Dieren is verhuisd naar een nieuwe site met het adres www.HetDierenRijk.nl

 

De informatie op deze pagina wordt niet meer geüpdate, de informatie op de nieuwe site daarentegen wordt dat wel en is uitgebreider. Daarnaast is het voorzien van schitterend beeldmateriaal en een overzichtelijkere lay-out. Ik raad u daarom aan om deze pagina op te zoeken op de nieuwe site.

 

 

 

 

 

Honden: castratie / sterilisatie

Als je een niet geholpen hond hebt wordt je hoe dan ook een keer geconfronteerd met de voortplantingsdrift van het dier, reuen lopen bijvoorbeeld weg en teefjes worden loops. Om dit te voorkomen is er natuurlijk castratie of sterilisatie, maar ook anticonceptie is er al voor dieren.

De pil en prikpil

Voor de teef is de pil niet zo gangbaar omdat deze dagen achter elkaar gegeven moet worden en het eenmalig vergeten betekend dat het niet meer voldoende helpt. Meer gangbaar is de prikpil, deze kan het best voor de eerste keer toegedient worden als de teef een keer loops geweest is. Hij hoeft maar een keer in de 5 à 6 maanden gegeven worden. Er zijn echter nogal wat bijwerkingen, de kans op een baarmoederontsteking, borstkanker en suikerziekte wordt iedere keer als de prikpil gegeven wordt groter.

Sterilisatie

De term sterilisatie is eigenlijk verkeerd, de eierstokken en een deel van de baarmoederhoornen worden verwijderd waardoor je het eigenlijk castratie kan noemen. Het kan nooit ongedaan gemaakt worden. De kans op baarmoeder ontsteking wordt kleiner. Aan de ingreep hangt echter een behoorlijk kostenplaatje.

Het steriliseren moet net voor of na de eerste loopsheid gebeuren, als dit eerder gebeurt is de hond nog niet voldoende ontwikkeld, en ontwikkeling (oa. geestelijk) gebeurt mede onder invloed van de geslachtshormonen uit de eierstokken.

Castratie

Niet gecastreerde reuen lopen soms weg, zijn agressiever tegenover andere honden en mensen en zijn dominater dan gecastreerde reuen. Voor agressiviteit tegen mensen werkt het vaak niet afdoende, om de dominantie af te laten nemen daarin tegen wel.

Het castreren van een reu kan het beste gebeuren op een leeftijd van 10 maanden. Als het eerder gebeurt zal je hond een minder mannelijk uitterlijk krijgen en het urine-afvoerend apparaat is dan nog niet goed volgroeid en ook dat kan problemen geven.

Omhoog