ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Communities

ZeelandNet

ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Deze site is verhuisd naar www.hetdierenrijk.nl

1.391.100 bezoekers 209 leden Log in

cavia`s: jongen


Alles Over Dieren is verhuisd naar een nieuwe site met het adres www.HetDierenRijk.nl

 

De informatie op deze pagina wordt niet meer geüpdate, de informatie op de nieuwe site daarentegen wordt dat wel en is uitgebreider. Daarnaast is het voorzien van schitterend beeldmateriaal en een overzichtelijkere lay-out. Ik raad u daarom aan om deze pagina op te zoeken op de nieuwe site.

 

 

 

 

 

 

Cavia`s: jongen

De paring van de cavia duurt slechts enkele seconde, en het resultaat blijft slechts zelden uit ookal is er misschien niets aan het vrouwtje te zien. Na circa 4 weken krijgt het vrouwtje plotseling een bolle buik en gaat ze opvallend meer wegen. De bewegingen van de jongen in de buik zijn dan al goed zichtbaar. In deze periode moet je oppakken vermijden, maar mag ze wel gewoon los lopen.

Voor de eerste worp mag het vrouwtje eigenlijk niet ouder zijn dan 1 jaar omdat na die leeftijd de bekkenring verkalkt en dat kan tot problemen bij de bevalling leiden. De kans dat de jongen dood worden geboren is dan ook veel groter. De beste leeftijd voor een eerste nest is 6 tot 12 maanden.

Cavia`s bouwen geen nest maar baren op een onverwachte plaats. Als je meerdere vrouwtjes hebt waarvan er maar 1 zwanger is kan je ze gewoon bij elkaar laten, wanneer er meerdere jongen krijgen is het verstandig ze appart te zetten om ruzie te voorkomen. Hou er rekening mee dat het vrouwtje meteen na het krijgen van jongen weer geslachtsrijp is en dat het mannetje haar dus meteen weer kan bevruchten.

Na 59 tot 72 dagen werpt het vrouwtje (meestal overdag) een tot vijf jongen. Hun ogen zijn al open, ze hebben al haar, tanden en kunnen direct lopen. De ontwikkeling van de jongen vindt namelijk voor een groot deel in de baarmoeder plaats, zo gaan daar de ogen al open en wisselen ze de melktandjes voor blijvende tanden.

Tijdens het zogen blijft de moeder zitten. Ze heeft maar twee tepels waar echter niet om gevochten wordt omdat de jongen al na enkele uren vast voer kunnen eten. Doe er niets aan als ze de keutels van het vrouwtje opeten, dit is juist goed omdat er belangrijke vitamines, afweerstoffen en darmbacteriën in zitten.

De periode april tot en met september is de beste tijd om jongen te hebben omdat je ze dan vers voer kunt geven. Geef naast hooi en het eten leeuwe tand of andere weidekruiden. Ook stukjes appel, peer of wortel kunnen. De jongen eten na 3 tot 4 weken zelfstandig. Geef de moeder vanaf ongeveer de 6e week van haar zwangerschap (2 weken dus nadat het duidelijk zichtbaar werd) extra krachtvoer.

Op een leeftijd van ongeveer 5 weken mogen de jongen bij de moeder weg. Al op deze leeftijd zijn de vrouwtjes geslachtsrijp, de mannetjes circa 4 weken later. Pas dus op als je ze langer houdt, voor je het weet heb je weer een paar nestjes.

Omhoog