ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Communities

ZeelandNet

ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Deze site is verhuisd naar www.hetdierenrijk.nl

1.390.320 bezoekers 209 leden Log in

honden algemeen: rangorde


Logo Het DierenRijk .nl

Alles Over Dieren is verhuisd naar een nieuwe site met het adres www.HetDierenRijk.nl

 

Van deze pagina is een verbeterde en uitgebreide versie te vinden op de nieuwe site. Klik hier om naar Het DierenRijk .nl te gaan.

 

 

 

 

 

 

Als de hond de baas is

Vele honden eigenaren kennen het probleem, de hond doet precies wat hij zelf wilt en is eigenlijk eigen baas. Om van dit gedrag af te komen moet je de rangorde binnen het gezin veranderen, de hond die nu bovenaan staat moet helemaal onderaan komen.

Als een hond hoog in de rangorde staat vertoond hij bijvooorbeeld het volgende gedrag: Hij neemt de halve bank in beslag en gromt als je hem er af wilt duwen, gaat midden in de deuropening liggen en weigert er uit te komen, luisterd niet naar wat je zegt, en zo voorts.

Als je hond dreigt wanneer jij hem iets verbiedt moet je niet bang zijn en laten zien dat er gebeurd wat jij wilt, wees echter vooral met grote honden voorzichtig, de meeste hondenbeten gebeuren in huis. Zorg echter dat je nooit woedend of bang bent op je hond, dit zorgt er voor dat hij er niets meer van snapt en zenuwachtig, gestresst of zelfs agressief wordt.

Als pup moet je de basis leggen voor het verdere leven van je hond, ook al zien ze er zo lief en schattig uit en is alles wat ze doen leuk, stel duidelijke regels en verbied ieder dominant gedrag tegen mensen en in huis. Wees zeer consequent, spreek onderling in het gezin goed af wat wel en niet mag, als dit niet goed gebeurt snapt je hond er niets meer van. Honden uit het asiel moet je ook direct de huisregels aanleren, het kost meer tijd dan bij een pup, maar als je er meteen aan begint lukt het wel.

Als je hond ergens ligt waar dat niet mag moet je hem er niet aftrekken maar met je stem en gebaren werken. Doe je dit wel dan zal jij nog verder in rang dalen. Zorg er voor dat je plaatsten waar je hond niet mag komen onaantrekkelijk maakt en een althernatief biedt, bijvoorbeeld als je hond niet op het bed mag slapen, geef hem dan een eigen hondenkussen. Beloon hem met lekkers als hij hier gebruik van maakt. Wil hij op de bank gaan liggen, leg er dan een paar boeken op zodat hij niet meer lekker kan liggen. Een andere optie is, als hij bang voor de stofzuiger of bijvoorbeeld de plantenspuit is de bank te gaan stofzuigen als hij er op ligt of hem dus nat te spuiten. Zorg ook dat je hierbij consequent blijft, mag het een keer, dan kan je het de volgende keer niet meer verbieden.

Geef je hond voortaan eten als iedereen binnen het gezin gegeten heeft (ook al is dat 3 uur later dan normaal). Wie een hoge rang heeft mag namelijk eerst eten. Laat hem ook werken voor zijn eten en tussendoortjes.

Je moet echter niet constant de baas uit gaan hangen, het is heel goed om tijdens het uit gaan te oefenen, maar geef hem tussendoor ook de vrijheid rustig te snuffelen. Laat hem ook niet de hele tijd keurig naast je lopen, maar geef hem vrijheid door hem los te laten of een looplijn te gebruiken.

Omhoog