ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Communities

ZeelandNet

ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Deze site is verhuisd naar www.hetdierenrijk.nl

1.391.130 bezoekers 209 leden Log in

kaaimanteju


Alles Over Dieren is verhuisd naar een nieuwe site met het adres www.allesoverdieren.nl.tt

 

De informatie op deze pagina wordt niet meer geüpdate, de informatie op de nieuwe site daarentegen wel, die informatie is ook uitgebreider. Daarnaast is die site voorzien van mooier beeldmateriaal en een overzichtelijkere lay-out. Ik raad u daarom aan om deze informatie op te zoeken op de nieuwe site.

 

Klik hier om naar het onderdeel World's Nature te gaan.

Klik hier om naar het onderdeel Petworld te gaan.

 

 

 

de kaaimanteju

De kaaimanteju is een tamelijk fors gebouwde hagedis met een krachtige, lange staart die aan de zijkanten afgeplat is. Op de bovenkant van de staart is een dubbele rij verhoogde schubben te zien, net als bij een krokodil.
De maximale lichaamslengte bedraagd ongeveer 125 cm. De lichaamskleur kan variëren tussen (olijf-) groen en donkerbruin. Het mannetje heeft vaak een rood/oranje kop; de kop van het vrouwtje is hetzelfde gekleurd (licht olijfgroen) als de rest van haar lichaam.

De kaaimanteju houdt zich voornamelijk op in de Igapó. Dit is een verzamelnaam voor dat deel van de jungle dat het grootste deel van het jaar onder water staat. Vanaf ongeveer september valt een deel van dit gebied tijdelijk droog. Ook de moerasachtige gebieden die hieraan grenzen zijn deel van het verspreidingsgebied van de kaaimanteju. Ruwweg zou je dus kunnen stellen dat deze hagedissensoort zich ophoudt in de laaglandgedeeltes in de omgeving van de rivier de Amazone of een van haar talloze zijrivieren. De biotoop waarin de kaaimanteju´s leven is dus erg waterrijk, maar eveneens weelderig begroeid.
Gedurende de dag schijnen ze voornamelijk in het water te blijven, maar ´s nachts kruipen ze ook wel op het droge om een schuilplaats te zoeken. Het zijn goede klimmers en worden ook wel in bomen en struiken aangetroffen.

Ze komen voor in grote delen van Zuid- Amerika.

Moerasslakken vormen het grootste deel van het voedsel van de kaaimanteju. Soms worden ook schaaldieren, insecten en ongewervelde dieren gegeten. Onbekend is of ze zich ook met amfibiën, eieren en zoogdieren voeden, er nog nauwelijks onderzoek naar dit dier gedaan. Het eten van moerasslakken gaar als volgt: de slak wordt met de platte maaltanden vermorzeld, waarna het vlees wordt doorgeslikt en het slakkenhuis wordt uitgespuugd. Ongetwijfeld zal er ook wel eens een stukje slakkenhuis mee naar binnen gaan, wat weer goed is voor de kalkhuishouding.

Over het gedrag in de vrije natuur zijn nauwelijks gegevens bekend, behalve dan dat het goede zwemmers zijn. Vanwege zijn grotendeels aan water gebonden leefwijze zal de kaaimanteju lijden onder watervervuiling. Ook de handel in hun huid en de ontbossing zal invloed hebben op hun voorkomen. In de gebieden waar gezonde populaties leven schijnt de soort in grote aantallen voor te komen.

De kaaimanteju legt eieren. Ze leggen deze in de verlaten nesten van boomtermieten. De eieren zijn ongeveer 7,5 cm lang. Over de grootte van het legsel, het paarseizoen, de legtijd en de broedduur zijn geen berouwbare feiten.

(Foto: www.iguana.nl)

Omhoog