ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Communities

ZeelandNet

ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Deze site is verhuisd naar www.hetdierenrijk.nl

1.391.103 bezoekers 209 leden Log in

pythons: koningspython


 

 

Alles Over Dieren is verhuisd naar een nieuwe site met het adres www.HetDierenRijk.nl

 

De informatie op deze pagina wordt niet meer geüpdate, de informatie op de nieuwe site daarentegen wordt dat wel en is uitgebreider. Daarnaast is het voorzien van schitterend beeldmateriaal en een overzichtelijkere lay-out. Ik raad u daarom aan om deze pagina op te zoeken op Het DierenRijk .nl

 

 

 

 

 

 

 

de Koningspython

De kleur van de koningspython kan erg varriëren, er zijn onder andere groene, geheel gevlekte en albino`s.

De mannetjes en vrouwtjes zijn even lang. Ze bereiken een lengte tussen de 100 en 120 cm.  Ook verder is er nauwelijks verschil tussen de beide geslachten. Mannen hebben soms een wat smallere kop en blijven iets kleiner dan vrouwen. Wel zijn bij de mannen vaak de anaalsporen groter dan bij de vrouwen en is hun staart verhoudingsgewijs iets dikker en langer. (Aan beide zijden van de cloaca [geslachtsopening] zit een soort nagel [anaalspoor]. Dit is een restant uit de tijd dat de slangen niet pootloos waren. Alle slangen zijn namelijk geëvolueerd uit hetzelfde voorouder-type, namelijk een hagedis met normaal ontwikkelde poten).

Koningspythons komen voor in zuid en midden Afrika.

Koningspythons leven vooral in de randen van de regenwouden en op de aangrenzende, droge savannen. Men vindt ze zowel op de bodem als in struiken en bomen. Overdag houden de dieren zich verscholen, maar tussen zonsondergang en zonsopkomst worden ze actief en gaan op jacht. Het zijn gewoonlijk rustige en ?vriendelijke? slangen, mits ze op een juiste manier gehanteerd worden. Wanneer een Koningspython zich bedreigd voelt, dan zal deze in eerste instantie proberen te vluchten. Lukt dit niet, dan rollen ze zich op een dusdanige wijze op dat ze een soort bal vormen, met de (kwetsbare) kop goed versopt in het midden van de bal. Daar komt de naam Balpython dus vandaan. Dit gedrag is enigszins vergelijkbaar met dat van onze egel. Heeft een Koningspython eenmaal een bal gevormd, dan zal hij hier niet snel verandering in aanbrengen. Pas als de kust weer veilig genoeg is naar de zin van de slang, zal hij de bal ontwarren en zijns weegs gaan. In het terrarium vertonen ze dit oprolgedrag vrijwel nooit. Wanneer een Koningspython zich echt in het nauw gedreven voelt, zal ook deze soort uiteindelijk proberen zijn belager te bijten

De grootste bedreiging voor de koningspython is de vangst. Jaarlijks worden er grote aantallen gevangen en verkocht in Westerse landen.

Koningspythons voeden zich met amfibieën, hagedissen, andere slangensoorten, vogels en kleine zoogdieren. Ze zijn dus absoluut niet kieskeurig.

De koningspython legt, zoals vrijwel alle pythons, eieren. Het vrouwtje legt tussen de 4 en 15 eieren per jaar. Zoals meer soorten Pythons doen, bebroedt ze haar eieren. Ze gaat met haar lichaam rondom de eieren liggen en verhoogt, indien nodig, de temperatuur van haar lichaam en van de eieren met enkele graden. Dit doet ze door regelmatige spiercontracties. De gehele broedtijd duurt tussen de twee en drie maanden, ze verlaat in deze periode de eieren over het algemeen zelden tot niet.

(Foto`s: www.iguana.nl) 

Omhoog