ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Communities

ZeelandNet

ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Deze site is verhuisd naar www.hetdierenrijk.nl

1.385.198 bezoekers 209 leden Log in

leguanen: zeeleguaan


Alles Over Dieren is verhuisd naar een nieuwe site met het adres www.HetDierenRijk.nl

 

De informatie op deze pagina wordt niet meer geüpdate, de informatie op de nieuwe site daarentegen wel en is uitgebreider. Daarnaast is de nieuwe website ook voorzien van schitterend beeldmateriaal en een overzichtelijkere lay-out. Ik raad u daarom aan om deze pagina op te zoeken op Het DierenRijk .nl

 

 

 

 

 

 

de Zeeleguaan

De zeeleguaan is een bijzondere leguaansoort die alleen op de Galapagos-eilanden leeft. Dit is de enige hagedis die in de zee op zoek gaat naar voedsel. Daar zwemt en duikt hij. Op het menu staan waterplanten en de algen. Men ziet ze vaak als ze aan het zonnen zijn op de rotsen.

Via klieren, die zich in de neusgaten bevinden, geeft de zeeleguaan het overtollige met de voeding opgenomen zout weer af in een stoomfontein.

Als een zeeleguaan duikt kan hij niet ademen. Hij vertraagt dan zijn hartslag om ervoor te zorgen dat het bloed langzamer door het lichaam stroomt. Hierdoor wordt de zuurstof in het lichaam langzamer verbruikt en kan hij dus langer onder water blijven. Hierdoor zijn ze echter niet snel als ze duiken.

In de paartijd vechten de mannetjes om de vrouwtjes. Ze gaan tegenover elkaar zitten op de rotsen en ze proberen elkaar met hun lichaam weg te drukken.

De vrouwtjes graven een kuil in het zand, hier leggen ze de eieren in. Ze bedekken de eieren daarna weer met zand. Na iets minder dan vier maanden komen de jongen uit het ei. het vrouwtje bekommerd zich niet over hen.

Het aantal zeeleguanen is de laatste jaren sterk afgenomen, voornamelijk door vervuiling.

(Foto: http://www.euronet.nl/users/icu01266/index.htm)

Omhoog