ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Communities

ZeelandNet

ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Deze site is verhuisd naar www.hetdierenrijk.nl

1.388.613 bezoekers 209 leden Log in

zwanen: kleine zwaan


 

Alles Over Dieren is verhuisd naar een nieuwe site met het adres www.HetDierenRijk.nl

 

De informatie op deze pagina wordt niet meer geüpdate, de informatie op de nieuwe site daarentegen wordt dat wel en is uitgebreider. Daarnaast is het voorzien van schitterend beeldmateriaal en een overzichtelijkere lay-out. Ik raad u daarom aan om deze pagina op te zoeken op de nieuwe site.

 

 

 

 

 

de Kleine zwaan

De Kleine Zwaan is aanzienlijk kleiner dan Wilde Zwaan en Knobbelzwaan, vandaar dus ook zijn naam. Echter heeft ook hij nog een spanwijdte van maximaal 2 meter. Zijn hals is korter en zijn kop is ronder dan die van de Wilde Zwaan, waardoor hij een wat 'gansachtig' uiterlijk meekrijgt. De bek is iets minder geel dan bij de Wilde Zwaan. Van dichtbij gezien valt nog een verschil wat meer op, de gele vlek op de snavel van de Kleine Zwaan is gewoonlijk kleiner en ronder dan die van de Wilde Zwaan. Bij elke Kleine Zwaan is het geel-met-zwarte kleurpatroon van de snavel anders, zodat ze hieraan te herkennen zijn. Ornithologen (vogelliefhebbers) zijn dus in staat zich jaar najaar een beeld te vormen van het leven van een bepaald individu. De jonge vogels zijn grijsbruin. De geslachten zijn qua uitterlijk gelijk.

Deze zwanensoort zoekt het wat noordelijker dan de knobbel- en wildezwaan. Hij komt in de zomer voor in arctisch Siberië (voornamelijk de Oostzee), in de wintermaanden is hij te vinden in Nederland in de wintermaanden op het IJsselmeer, de Ierse Zee en de noordelijke delen van Engeland.

De V-vormige vliegformaties kunnen soms uit honderden individuen bestaan. Met zijn kortere hals ziet de Kleine Zwaan er in de vlucht gansachtiger uit dan de Wilde Zwaan. Wanneer ze overvliegen is een hoog gesnater en gebabbel, dat echter minder trompetachtig klinkt dan van de Wilde Zwaan, te horen.

Op het menu van de kleine zwaan staan net als bij andere zwanensoorten waterplanten.

Ze bouwen hun nest, bestaande uit een hoop mos en andere planten, op een eilandje. Midden in het nest bevindt zich een kuiltje waarin het vrouwtje 3 à 5 eieren legt. Soms broeden meerdere paartjes dicht bij elkaar.

 

Omhoog