ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Communities

ZeelandNet

ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Deze site is verhuisd naar www.hetdierenrijk.nl

1.346.934 bezoekers 209 leden Log in

fuut


 

Alles Over Dieren is verhuisd naar een nieuwe site met het adres www.HetDierenRijk.nl

 

De informatie op deze pagina wordt niet meer geüpdate, de informatie op de nieuwe site daarentegen wordt dat wel en is uitgebreider. Daarnaast is het voorzien van schitterend beeldmateriaal en een overzichtelijkere lay-out. Ik raad u daarom aan om deze pagina op te zoeken op de nieuwe site.

 

 

 

 

 

 Futen

 

De fuut is een slanke vogel die bekend staat om zijn snelle vleugelslag, het lijkt bijna alsof de kleine vleugeltjes moeite hebben om het lijf van de vogel in de lucht te houden. De grote, witte dekveren vallen ook op. In het winterkleed zijn de witte kop en de lange hals kenmerkend voor deze fuut. Zomerkleed is onmiskenbaar door de dubbele kuif en de kraag op de kop.

Hij broedt aan open, stilstaand, zoet water, soms in kleine losse kolonies. Tegenwoordig worden ook steeds meer plaatsen in de buurt stadsvijvers en grachten gebruikt. De Fuut overwintert op grote meren en op zee in groepen van soms enkele honderden of duizenden exemplaren.

Op het menu staan waterdieren, oa. vissen. Ze duiken hun prooi achterna in het water.

Hoewel het echte trekvogels zijn komt de fuut in ons land het hele jaar door voor, de Lage Landen worden wel gebruikt als overwinteringsgebied van Fuuten uit het noorden, van september tot oktober. Vogels die hier de zomer hebben doorgebracht trekken meestal naar het zuiden. In maart-april, soms echter al in januari, arriveren ze weer op broedplaatsen in het binnenland.

De fuut heeft eem zeer uitgebreid en fascinerend baltsgedrag. Paren zwemmen borst tegen borst met opgezette halsveren, strekken zich op het water uit ('pinguindans') en doen aan 'schijnpoetsen'. Soms geven ze in deze gestrekte houding planteresten door aan elkaar of schudden met de kop. In deze tijd, het voorjaar zijn Futen erg luidruchtig.

Het nest is heel wat minder uitbundig, het bestaat uit een eenvoudige hoop waterplanten en ligt verankerd. Wanneer een ouder het nest verlaat , worden de eieren afgedekt met wat fijn plantaardig materiaal. Het vrouwtje legt ongeveer 4 eieren die langwerpig en witachtige zijn en na drie à vier weken uitkomen. De jongen zijn opvallend gestreept. Ze piepen schril als ze naar de ouders zwemmen om met insecten of vis te worden gevoederd. Ze reizen vaak meer onder de veren of op de rug van een van de ouders (zie foto). Na 10 weken zijn ze zelfstandig. Na de rui is het winterkleed van een halfwassen Fuut gelijk aan dat van de oudervogel.

(Foto: fuut met jongen, http://natuurbelevening.scene24.net)

Omhoog