ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Communities

ZeelandNet

ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Deze site is verhuisd naar www.hetdierenrijk.nl

1.390.529 bezoekers 209 leden Log in

beverrat


 

Alles Over Dieren is verhuisd naar een nieuwe site met het adres www.HetDierenRijk.nl

 

De informatie op deze pagina wordt niet meer geüpdate, de informatie op de nieuwe site daarentegen wordt dat wel en is uitgebreider. Daarnaast is het voorzien van schitterend beeldmateriaal en een overzichtelijkere lay-out. Ik raad u daarom aan om deze pagina op te zoeken op de nieuwe site.

 

 

 

 

 

de Beverrat

De beverrat is zwaar gebouwd, met een brede, hoekige kop en achterpoten met zwemvliezen. De reusachtige snijtanden en de lange klauwen vallen onmiddellijk op. De ruige pels bestaat uit zacht, zijdeachtig onderhaar en lange, stijve, lichtbruine dekharen. Ze bestenden veel tijd aan het verzorgen van hun pels: met hun voor- en achterpoten en met hun tanden kammen ze zich onophoudelijk.

Beverratten kunnen op het land en in het water leven, ze vertroeven zich echter altijd in de buurt van water.

Op het menu staan water- en oeverplanten, maar ook allerlei landbouwgewassen zoals maïs en suikerbieten. Zittend op de achterpoten werkt de beverrat zijn voedsel naar binnen, dat hij met de voorpoten vasthoudt. Hij eet meestal `s nachts.

Jaarlijks krijgt het wijfje na een draagtijd van circa 130 dagen maximaal 3 nesten van 4 à 12 jongen. Bij de geboorte zijn ze behaard en ze lopen al snel rond. De tepels zitten bij het wijfje opzij; de jongen worden tot 10 weken gezoogd.

Beverratten zijn in het verleden naar Europa overgebracht voor de bontfokkerij waarvoor ze echter nog steeds worden gekweekt. Doordat er bij deze fokkerijen zijn ontsnapt hebben zich in de loop der jaren door heel West- Europa populaties gevormd.

Behalve vraatschade veroorzaken ze ook verzakkingen en instortingen van oevers door hun graafwerkzaamheden. Ze maken hierin namelijk meterslange gangen of pijpen, met de ingang op waterniveau en landinwaarts een nestkamer. Er wordt overigens practisch niet op ze gejaagd om de populaties in toom te houden, tijdens strenge winters overlijden er veel doordat ze niet bestend zijn tegen zeer lage tempraturen.

(Foto: http://natuurbeleving.scene24.net)

Omhoog