ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Communities

ZeelandNet

ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Deze site is verhuisd naar www.hetdierenrijk.nl

1.349.113 bezoekers 209 leden Log in

wasbeer


 

Alles Over Dieren is verhuisd naar een nieuwe site met het adres www.HetDierenRijk.nl

 

De informatie op deze pagina wordt niet meer geüpdate, de informatie op de nieuwe site daarentegen wordt dat wel en is uitgebreider. Daarnaast is het voorzien van schitterend beeldmateriaal en een overzichtelijkere lay-out. Ik raad u daarom aan om deze pagina op te zoeken op de nieuwe site.

 

 

 

 

 

De Wasbeer

De wasbeer, die tot de kleine beren behoort, komt vooral voor in Midden- en Noord-Amerika. Daar leeft hij in de bossen en in moerasachtige gebieden, vaak aan de rand van meren en andere wateren.

De wasbeer wordt ongeveer 60 cm groot en heeft een 25 cm lange, volle staart. Zijn vacht is dicht en is grijs gemêleerd, de grijze kleur wordt naar de staart toe met zwarte ringen afgewisseld. De wasbeer is gemakkelijk te herkennen aan het donkere masker op zijn overigens lichte kop en aan de spitse snuit.

De wasbeer heeft fijne, lange vingers aan zijn voorpoten waarmee hij zijn voedsel kan vasthouden. Zijn voedsel bestaat uit knaagdieren, eieren, vruchten, zaden enzovoort. Zelfs in de meest afgelegen schuilplaatsen spoort hij nog zijn prooi op. Wasberen zitten bijzonder graag aan rivieroevers, daar vangen ze kreeften. kikkers en vissen. Ze houden het voedsel tussen de voorpoten en ze wassen het met water. Vandaar ook de naam wasbeer.

Wasberen paren in januari-februari. Hun draagtijd duurt 63 à 65 dagen. Het wijfje werpt in maart-april 2 à 7 jongen in grote, oude bomen met diepe holten ze zijn de eerste 3 weken na de geboorte nog blind . Als de jongen voor het eerst de nestholte verlaten, kunnen ze al aardig klimmen. Al na twee maanden ziet men de jongen samen met de moeder door de bossen zwerven. De jongen blijven tot de herfst bij de moeder.

Ook in Nederland leven wasberen, in de jaren `30 van de vorige eeuw zijn ze naar Europa overgebracht. Omdat ze zeer snel vermenigvuldigen en ze in ons land weinig natuurlijk vijanden hebben mag er onbeperkt op ze gejaagd worden om de inheemse dieren te behouden.

(Foto: http://natuurbeleving.scene24.net)

Omhoog