ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Communities

ZeelandNet

ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Deze site is verhuisd naar www.hetdierenrijk.nl

1.352.589 bezoekers 209 leden Log in

marters: steenmarter



Alles Over Dieren is verhuisd naar een nieuwe site met het adres www.HetDierenRijk.nl

 

De informatie op deze pagina wordt niet meer geüpdate, de informatie op de nieuwe site daarentegen wel en is uitgebreider. Daarnaast is de nieuwe website ook voorzien van schitterend beeldmateriaal en een overzichtelijkere lay-out. Ik raad u daarom aan om deze pagina op te zoeken op Het DierenRijk .nl

 

 

 

 

 

 

de Steenmarter

De steenmarter is een roofdier, dat in grote delen van Europa en Azië voorkomt. Daar leeft hij aan bosranden maar ook in steden en dorpen. Zijn grootste vijand is de mens, omdat deze veel op hem jaagd.

In tegenstelling tot de boommarter heeft de steenmarter een witte, in tweeën gedeelde keelvlek. Hierdoor kun je de twee soorten goed onderscheiden. Het dier wordt ongeveer 40 tot 60 cm lang, de staart is 25 tot 30 cm, en heeft een bruine tot zwartbruine vacht. De kop is klein en langgerekt, de staart is vol.

Steenmarters voeden zich met eieren, vogels, reptielen, amfibiën en muizen. Ze gaan vooral in de schemering en ?s nachts op jacht. In de herfst eten ze ook noten en bessen.

Hoewel de steenmarter dicht in onze nabijheid kan wonen, leidt dit nachtdier zo'n verborgen leven, dat hij vaak pas wordt opgemerkt als hij in een kippen- of duivenhok heeft huisgehouden. Het gefladder van de opgesloten vogels zet hem steeds opnieuw aan tot doden, een situatie waarin hij in de vrije natuur nooit verzeild raakt. De steenmarter voert met gemak sprongen van anderhalve meter uit. Ook bij het galopperen maakt hij enorme sprongen. Bovendien is hij een meester in het besluipen, een behendig klimmer en een goede zwemmer.

Steenmarters paren tijdens de zomer. De daaropvolgende draagtijd duurt 9 maanden (inclusief de - voor marterachtigen typische - lange kiemrust). Per jaar is er één worp van twee tot zeven jongen, die na drie maanden zelfstandig zijn en dan een eigen territorium zoeken. Jonge steenmarters zijn te herkennen aan de grijze pels op de rug.

 

Omhoog