ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Communities

ZeelandNet

ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Deze site is verhuisd naar www.hetdierenrijk.nl

1.354.811 bezoekers 209 leden Log in

lynx


 

Alles Over Dieren is verhuisd naar een nieuwe site met het adres www.HetDierenRijk.nl

 

De informatie op deze pagina wordt niet meer geüpdate, de informatie op de nieuwe site daarentegen wordt dat wel en is uitgebreider. Daarnaast is het voorzien van schitterend beeldmateriaal en een overzichtelijkere lay-out. Ik raad u daarom aan om deze pagina op te zoeken op de nieuwe site.

 

 

 

 

 

De lynx

Lynx

Evenals bijna alle leden van de familie van de katten leeft ook de lynx alleen. Hij heeft een eigen territorium. Met name het mannetje markeert zijn territorium met urine, daarnaast krabt hij ook aan de bomen. De grootte van het territorium is afhankelijk van de hoeveelheid prooidieren in het gebied. Hij geeft de voorkeur aan berglandschappen met uitgestrekte bossen.

Het lichaam van een volwassen mannetje is ongeveer 110 cm lang. Hij heeft een staart van 25 cm en hij weegt ongeveer 30 kilo. De vrouwtjes zijn iets kleiner.

De vacht is bleekgeel tot roodachtiggeel van kleur. De lynx is bedekt met strepen en vlekken. Het patroon is afhankelijk van het gebied van herkomst. De wintervacht is dikker en heeft een grijzige kleur, de vlekken zijn vaag geworden.

De lynx kan heel goed horen en ruiken. Met zijn lange oorpluimen kan hij de herkomst van geluidsgolven nog preciezer bepalen. Met de goed ontwikkelde reukzin kan de lynx verschillende dieren al van verre ruiken. Een ree ruikt hij al op een afstand van meer dan 500 meter.

Hij jaagt bij voorkeur in de schemering. Overdag bevindt hij zich op overhangende rotsen en rust hij uit.

Wanneer hij een prooi ontdekt verschuilt hij zich eerst. Nadat hij langzaam en geluidloos naderbij is geslopen, springt hij met één krachtige sprong plotseling op de prooi af. Wanneer het de prooi lukt te vluchten, zet de Lynx meestal geen lange achtervolging is en geeft hij zich gewonnen.

Het menu verschilt per leefgebied, in Midden-Europa bestaat het uit reeën, hazen, muizen en vossen. In Noord-Europa worden daar ook kalveren van elanden en rendieren aan toegevoegd.

Het voedsel dat hij heeft gevangen eet hij niet in een keer op, maar laat het achter voor de volgende nacht. Soms begraaft hij het ook.

De paringstijd is in februari en maart. Dan verlaat het mannetje zijn territorium en gaat hij op zoek naar een partner. In deze tijd hoort men ze vaak luid schreeuwen. Dit geschreeuw eindigt in gejank. Ook vechten de mannetjes onderling om de gunst van een vrouwtje.

In mei of juni werpt het vrouwtje gemiddeld één à twee jongen, soms zijn dit er zelfs vier. Ze worden blind en hulpeloos geboren en liggen in een leger onder een uitstekende rots, in een bosje of in een boomholte. Na 14 dagen doen ze de ogen open, na 5 weken verlaten ze voor korte tijd het nest. De jonge lynxen worden twee maanden gezoogd, daarna voeden ze zich ook met vlees. De jongen blijven tot het volgende voorjaar bij de moeder en leren te jagen. Met 1,5 tot 2 jaar zijn ze zelf geslachtsrijp en gaan ze hun eigen weg.

In de 19e eeuw is de lynx in bijna heel West- en Midden-Europa uitgeroeid, op vele plekken zijn er nu weer uitgezet. Ze zijn wel zeldzaam in Europa maar niet meer met uitsterven bedreigt in tegenstelling tot de pardellynx, de meest met uitsterven bedreigde katachtige.

(Foto: http://natuurbeleving.scene24.net)

Omhoog