ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Communities

ZeelandNet

ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Deze site is verhuisd naar www.hetdierenrijk.nl

1.385.198 bezoekers 209 leden Log in

steenbok


Alles Over Dieren is verhuisd naar een nieuwe site met het adres www.HetDierenRijk.nl

 

De informatie op deze pagina wordt niet meer geüpdate, de informatie op de nieuwe site daarentegen wel en is uitgebreider. Daarnaast is de nieuwe website ook voorzien van schitterend beeldmateriaal en een overzichtelijkere lay-out. Ik raad u daarom aan om deze pagina op te zoeken op Het DierenRijk .nl

 

 

 

 

 

 

steenbokken

Steenbokken hebben ongeveer het formaat van een tamme geit. De staart is kort. De bok heeft achterwaarts gebogen horens, die meer dan één meter lang kunnen worden en aan de voorzijde verscheidene dwarsknobbels vertonen.

Kenmerkend voor de bok is ook de korte baard. De geit heeft veel kleinere, max. 20 cm lange hoorns. In noodgevallen zijn steenbokken in staat zeer nauwe rotskloven door een riskante sprongtechniek naar beneden te vluchten. Hierbij zetten ze zich met alle vier de poten tegen de wand af en bereiken uiteindelijk zigzaggend de bodem van de kloof. Als aanpassing aan een klimmende levenswijze hebben zich unieke hoeven ontwikkeld.

De Steenbok leeft boven de boomgrens tot 3 200 meter hoogte op steile, lang sneeuwvrije rotswanden, waar hij zijn karig voedsel bijeenscharrelt. 's Winters worden lager gelegen delen en zuidelijke hellingen opgezocht.

Steenbokken blijven zo veel mogelijk in het zelfde terretorium. Buiten de bronsttijd leven de bokken en geiten in apparte kudden. Jongen meten hun krachten door zich op te richten en met de horens tegen elkaar te slaan, bij volwassen dieren gaat het er veel harder aan toe.

Op het menu staan kruiden, gras, mossen en dwergstruiken.

De vijanden van de steenbok zijn vossen en arenden. De mens heeft ze voor jachtwedstrijden in de 19e eeuw in de Alpen uitgeroeid, in de 20e eeuw zijn ze in Zwitserland weer uitgezet en er leven nu weer zo`n 10000 steenbokken in de Alpen.

 

Omhoog