ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Communities

ZeelandNet

ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Deze site is verhuisd naar www.hetdierenrijk.nl

1.391.097 bezoekers 209 leden Log in

gems


 

Alles Over Dieren is verhuisd naar een nieuwe site met het adres www.HetDierenRijk.nl

 

De informatie op deze pagina wordt niet meer geüpdate, de informatie op de nieuwe site daarentegen wordt dat wel en is uitgebreider. Daarnaast is het voorzien van schitterend beeldmateriaal en een overzichtelijkere lay-out. Ik raad u daarom aan om deze pagina op te zoeken op de nieuwe site.

 

 

 

 

 

de Gems

 

Gemzen komen voor in de bergen van Europa, de Pyreneeën en Alpen, echter niet in die van het Midden-Oosten, de Kaukasus. Ze behoren tot de holhoornigen. Hun gewicht bedraagt 20 tot 40 kilo en ze worden maximaal 1,3 meter lang.

Het zijn ijverige klimmers die door hun taaie karakter in bijzonder schrale gebieden kunnen leven. Ze zijn slank en hebben opvallend grote horens die aan de uiteinden erg gekromd zijn, er zijn geen verschillen in grootte van de horens tussen mannetjes en vrouwtjes. De gems kan twee weken zonder voedsel. `s Zomers staat voornamelijk gras op het menu, `s winters dennentakjes die hij in de lager gelegen gebieden vindt.

Gemzen leven in kudden van 20 tot 30 dieren. Deze bestaan uit vrouwtjes en jonge dieren. De oudere mannetjes leven afgezien van de paartijd solitair. De mannetjes vechten met elkaar om de gunst van de vrouwtjes te winnen. Daarbij haken ze hun horens in elkaar en zetten ze de haren op de rug omhoog. In de winter sluiten verschillende kudden zich bij elkaar aan, soms worden er groepen van meer dan 100 dieren gevormd.

Tijdens het eten is er altijd een dier in de kudde dat de omgeving in de gaten houdt. Wanneer deze een vijand waarneemt, stoot hij een waarschuwingsroep uit.

De paring vindt in de herfst plaats, na ongeveer een half jaar rond mei - juni, baart het vrouwtje 1 tot 2 jongen.

In de Europese berggebieden komt de gems in acceptabele aantallen voor, vooral omdat er bijna geen tot geen jacht op ze wordt gemaakt worden ze ondanks bomenkap en de barre omstandigheden in hun leefgebied niet met uitsterven bedreigd.

(Foto: http://natuurbeleving.scene24.net)

Omhoog