ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Communities

ZeelandNet

ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Deze site is verhuisd naar www.hetdierenrijk.nl

1.349.117 bezoekers 209 leden Log in

uilen: oehoe


 

Alles Over Dieren is verhuisd naar een nieuwe site met het adres www.HetDierenRijk.nl

 

De informatie op deze pagina wordt niet meer geüpdate, de informatie op de nieuwe site daarentegen wordt dat wel en is uitgebreider. Daarnaast is het voorzien van schitterend beeldmateriaal en een overzichtelijkere lay-out. Ik raad u daarom aan om deze pagina op te zoeken op Het DierenRijk .nl

 

 

 

 

 

Oehoe

 

De oehoe behoort tot de orde van de uilen . Hij komt voor in Europa, Noord-Afrika en in grote delen van Azië. Daar leeft hij overwegend in bosgebieden, rotsachtige berglandschappen en steppen.

'Hij is `s nachts en deels in schemering actief. Hij heeft lange oorpluimen. De vlucht is krachtig en stabiel met vrij ondiepe vleugelslagen en rechte glijvlucht als grote Buizerd. Opvallende poten als hangende 'bokshandschoenen'. De ogen zijn feloranje en groot. Hij heeft een zogenaamde diepe zang, een weergalmend OE-hu; dit is verrassend zacht van dichtbij, maar nog hoorbaar op 2 tot soms wel 4 km afstand, meestal wordt het herhaald met tussenpozen van 8 à 12 seconden. Op afstand is alleen de eerste klank hoorbaar (kan dan verward worden met de roep van de Ransuil maar het tempo van de Oehoe ligt veel lager).

De oehoe is met zijn lichaamse lengte van ongeveer 65 cm. de grootste Europese uil. Hij heeft opvallende oorpluimen op zijn kop. Het verenkleed is dicht en mooi getekend. Hij heeft donker gekleurde veren, aan de bovenkant is hij enigszins rossig, aan de onderkant is hij geelachtig. De buik is bedekt met dunne strepen.

De oehoe jaagt uitsluitend `s nachts. Op het menu staan muizen, ratten en soms ook hazen, konijnen en vogels. Zijn jachttechniek is simpel, hij vliegt geluidloos naar zijn prooi toe zodat deze de kans niet krijgt om te vluchten. 

Overdag slaapt de oehoe in een hol of in een hoge boom. Hij wordt dan door vele dagroofvogels en kraaien aangevallen, Hij kan zich echter met succes tegen hen verdedigen.

De oehoe bouwt zijn nest in boomholten en rotsspleten. Soms gebruikt hij ook horsten die door andere vogels verlaten zijn. De ouders broeden ombeurten en als de eieren uitgekomen zijn wisselen ze de wacht af of laten ze de jongen korte tijd alleen. De jongen worden met veel aandacht grootgebracht. Om de altijd hongerige jongen te voeren moeten de ouders zeer veel prooidieren vangen.

Aangezien de oehoe zoveel schadelijk gedierte eet kan men hem als een nuttig dier beschouwen. Oehoe's zijn geliefde 'huisdieren'. Zelfs in gevangenschap bereiken ze een imposante leeftijd.

(Foto: www.natuurbeleving.be)

Omhoog