ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Communities

ZeelandNet

ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Deze site is verhuisd naar www.hetdierenrijk.nl

1.390.502 bezoekers 209 leden Log in

gordeldier


 

Alles Over Dieren is verhuisd naar een nieuwe site met het adres www.HetDierenRijk.nl

 

De informatie op deze pagina wordt niet meer geüpdate, de informatie op de nieuwe site daarentegen wordt dat wel en is uitgebreider. Daarnaast is het voorzien van schitterend beeldmateriaal en een overzichtelijkere lay-out. Ik raad u daarom aan om deze pagina op te zoeken op de nieuwe site.

 

 

 

 

 

Gordeldieren

Het gordeldier komt voor in Zuid- en Midden-Amerika. Het is een plomp schepsel dat (net als het luiaard en de miereneter) behoort tot de familie van de tandarmen Hij heeft een langgerekte kop en in verhouding grote oren.

De staart is lang en krachtig, de poten zijn kort en hebben sterke klauwen. Zijn gehele lichaam en de kop van het gordeldier zijn bedekt met een hoornachtig pantser. Dit pantser bestaat uit gordels die door middel van huidplooien met elkaar verbonden zijn. Het aantal gordels varieert per soort. Ze kunnen uit vier- of zeshoekige platen bestaan en ze worden door platen van elkaar gescheiden.

Gordeldieren leven op open vlakten en velden. Ze leven solitair en komen alleen in de paartijd bij elkaar.

Overdag verblijven de gordeldieren meestal onder de grond in een wijdvertakt gangenstelsel Eén soort leeft geheel onder de grond.

Hun hol bevindt zich meestal in de buurt van mierenhopen of termietenheuvels. Mieren en termieten vormen het belangrijkste voedsel. Verder staan ook nog spinnen en kleine gewervelde dieren op het menu.

Gordeldieren bewegen zich over het algemeen zeer langzaam. Wanneer er echter gevaar dreigt kunnen ze zich bliksemsnel ingraven.

Deze dieren zijn bij de Zuid-Amerikanen niet erg populair. Door hun gangenstelsels kan de grond inzakken.

Gordeldieren brengen gemiddeld 2 tot 4 (in uitzonderlijke gevallen soms wel 12) ééneiige jongen ter wereld. Deze kunnen na een week al lopen en na 3 tot 4 weken kunnen ze zien. Ze zijn geslachtsrijp als ze 9 maand oud zijn.

De grootte van gordeldieren verschilt nogal per soort. De zogenoemde gordelmol, die onder de grond leeft en alleen 's nachts aan de oppervlakte komt, is ongeveer zo groot als een hamster. Deze soort wordt met uitsterven bedreigd.

Het kogelgordeldier wordt ongeveer 40 cm lang en kan zich oprollen tot een balletje.

Het reuzengordeldier heeft een lichaamslengte van een meter en een staartlengte van 60 cm. Hij is de grootste vertegenwoordiger van de gordeldieren. Ook hij wordt met uitsterven bedreigd.

Gordeldieren kunnen een leeftijd van 12 tot 16 jaar bereiken.

(Foto: www.ushuaia.com)

Omhoog