ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Communities

ZeelandNet

ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Deze site is verhuisd naar www.hetdierenrijk.nl

1.390.568 bezoekers 209 leden Log in

ijsvogel


Alles Over Dieren is verhuisd naar een nieuwe site met het adres www.allesoverdieren.nl.tt

 

De informatie op deze pagina wordt niet meer geüpdate, de informatie op de nieuwe site daarentegen wel, die informatie is ook uitgebreider. Daarnaast is die site voorzien van mooier beeldmateriaal en een overzichtelijkere lay-out. Ik raad u daarom aan om deze informatie op te zoeken op de nieuwe site.

 

Klik hier om naar het onderdeel World's Nature te gaan.

Klik hier om naar het onderdeel Petworld te gaan.

 

 

 

 de IJsvogel

De ijsvogel doet zijn naam geen eer aan, want hij leeft vooral in warmere streken. Hij komt voor in Europa, Noord-Afrika en Azië. Hij leeft altijd in de buurt van water. Daar zit de ijsvogel dan op takken die over het water hangen en loert hij op zijn prooi. Hij behoort tot de scharrelvogels.

hspace=0Op het menu staan voornamelijk kleine vissen, kikkers en insecten. Als de ijsvogel een prooi in het visier krijgt schiet hij pijlsnel het water en en slaat met zijn lange spitze snavel toe. Hij neemt de prooi mee naar en tak waar hij hem doodslaat en doorslikt.

IJsvogels houden van stromend, helder, visrijk water met steile oevers in bossige of halfopen omgeving. In mindere mate wordt ook bij stilstaande, visrijke wateren gebroed en in brak of zout milieu. De aanwezigheid van zandige of lemige oeverranden is een vereiste omdat daarin de nesttunnel wordt uitgegraven.

De ijsvogel leeft afgezien van de broedtijd solitair, in de broedtijd leven ze in paren. Beide ouders graven al in maart een nestholte: een 40 à 100 cm lange tunnel met aan het einde de nestkamer van ongeveer 10 bij 15 cm. In de periode maart t/m augustus legt het vrouwtje 4 à 8 glanzend witte eieren. Het nest wordt geleidelijk bekleed met uitgebraakte visgraten. Het mannetje en het vrouwtje broeden ombeurten 18 à 21 dagen. De jongen blijven bijna een maand in het nest. Door de rottende etensresten en uitwerpselen wordt het nest zeer vuil en de ouders baden dan ook dikwijls na een bezoek eraan. In een goed seizoen kan een koppel tot vier broedsels per jaar grootbrengen. De jongen hebben een duidelijk kortere snavel met een wit puntje aan uiteinde, donkere pootjes en een doffer verenpak. Ze zijn na één jaar geslachtsrijp. hspace=0

De ijsvogel heeft een prachtig verenkleed dat bestaat uit blauwe, groene en roodachtige veren.

Weinig vogels zijn schuwer dan de ijsvogel en men zal dan ook maar zelden een exemplaar goed waarnemen. Vaak is de eerste, en vaak ook enige, aanwijzing van zijn aanwezigheid de roep, die bestaat uit een luid, hoog en fluitend 'tjie' of 'tjie-kieh'

Tot de vijanden behoren onder andere waterratten, wezels en viskwevers.

(Foto`s: www.fredvanwijk.nl)

Omhoog