ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Communities

ZeelandNet

ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Deze site is verhuisd naar www.hetdierenrijk.nl

1.344.291 bezoekers 209 leden Log in

dolfijnen: tuimelaar


 

Alles Over Dieren is verhuisd naar een nieuwe site met het adres www.HetDierenRijk.nl

 

De informatie op deze pagina wordt niet meer geüpdate, de informatie op de nieuwe site daarentegen wordt dat wel en is uitgebreider. Daarnaast is het voorzien van schitterend beeldmateriaal en een overzichtelijkere lay-out. Ik raad u daarom aan om deze pagina op te zoeken op de nieuwe site.

 

 

 

 

 

Tuimelaars

De tuimelaar behoort tot de orde van de tandwalvissen en de familie van de dolfijn. Het is de meest bekende soort van deze familie en komt ook het meest voor.

Leefwijze

Tuimelaars zijn sociale dieren die in groepen leven, deze hebben een varriabele samenstelling, soms alleen maar dieren van een bepaald geslacht maar meestal groepen met beide geslachten en jongen. Ze jagen net als andere dolfijnen altijd samen en helpen elkaar bij een geboorte en als een groepslid ziek is.

Dolfijnen communiceren door middel van fluit en klik tonen. Hoe veelzijdig en ingewikkeld hun taal is is niet bekend, maar dat ze daadwerkelijk elkaar verstaan en antwoorden is zeker.

Voortplanting

Grote tuimelaars paren over het algemeen in de lente of de zomer. Na 10 tot 12 maanden baart het vrouwtje 1 jong. Twee of meer andere vrouwtjes uit de groep helpen de moeder bij de geboorte en beschermen haar tegen haaien. Direct na de geboorte leiden ze het jong naar het water oppervlak om te ademen.

Het jong wordt minstens 16 maanden gezoogd. Daardoor baart het vrouwtje maar eens in de 2 of 3 jaar een jong, de vader varrieerd.

Voedsel en jagen

Op het menu van de tuimelaar staan verschillende soorten vis, de jachttechnieken worden aan de prooi aangepast.

Als ze op een grote school vissen stuiten jagen ze met enorme aantallen soortgenoten (soms van verschillende groepen) de vissen bijeen naar het water oppervlak dat dan als een soort net werk doet.

Als er veel scholen zijn jagen dolfijnen overdag, zodra voedsel schaars wordt doen ze dit `s nachts. Ook inktvissen en vissen die op de bodem leven staan dan op het menu.

Vijanden en Bedreigingen

De natuurlijke vijand van de dolfijn is de orka, echter jaagd deze liever op andere dieren. De grootste bedreiging is dan ook zoals gewoonlijk de mens, jaarlijks komen duizenden dolfijnen om in visnetten.

Soms komt het ook voor dat een hele groep dolfijnen aanspoelt op het strand, als een dier aanspoelt of in de problemen komt lokt deze de andere mee door zijn noodkreten. Het terug plaatsen van de dieren in de zee heeft daardoor vaak weinig succes.

Weetjes

-Dolfijnen kunnen 15 minuten lang onder water blijven

-Tijdens het slapen liggen de wijfjes aan het water oppervlak en de mannetjes onder water, deze komen in een reflex regelmatig ademhalen.

 

(Foto: www.wnf.nl)

Omhoog