ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Communities

ZeelandNet

ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Deze site is verhuisd naar www.hetdierenrijk.nl

1.385.578 bezoekers 209 leden Log in

flamingo


Alles Over Dieren is verhuisd naar een nieuwe site met het adres www.HetDierenRijk.nl

De informatie op deze pagina wordt niet meer geupdate, de informatie op de nieuwe site daarentegen wordt dat wel en is uitgebreider. Daarnaast is het voorzien van schitterend beeldmateriaal en een overzichtelijkere lay-out. Ik raad u daarom aan om deze pagina op te zoeken op de nieuwe site.

 

 

 

 

Flamingo`s

 

Tot welke orde de flamingo behoort is nog niet duidelijk, sommige wetenscahppers delen ze in bij de reigerachtigen, ganzen, regenfluiters of plevieren.

Flamingo's hebben sommige kenmerken met de reigerachtigen gemeen, zo hebben ze bijvoorbeeld lange dunne poten en een slank lichaam. Ze zoeken hun voedsel ook in ondiep water en staan daarbij in de buurt van de oever.

Op het menu staan weekdieren, kreeften en algen, dit komt net als de manier waarop ze het vangen overeen met ganzen.

Flamingo's hebben een dikke, gebogen snavel. De ondersnavel is groot en wordt als een soort deksel door de bovensnavel bedekt. De tong is eveneens goed ontwikkeld.

Bij het zoeken naar voedsel woelt de flamingo met zijn snavel in het slik. Ze zuigen het water naar binnen en hun tong gaat op zoek naar voedseldeeltjes. Bruikbaar voedsel wordt doorgeslikt, het water wordt door hoornachtige lamellen aan de zijkanten van de snavel weer naar buiten geperst.

Het zijn sociale dieren die vaak in groepen van honderden tot duizenden soortgenoten leven. Ze bouwen hun nesten op nestheuvels die zo`n 30 cm. hoog zijn. Ze leggen meestal maar 1 ei. Het jong wordt gevoerd met vloeibaar gemaakt voedsel dat een van de ouders in de snavel van het kuiken laat vloeien. Zolang de snavel nog niet geheel ontwikkeld is blijven de ouders voeren.

De flamingo slaapt op een bijzondere manier, de lange hals leggen ze op de borst en de kop strekken ze naar achteren en verstoppen deze onder een vleugel. Ze staan hierbij op 1 poot, de andere wordt naar achteren gestrekt of tegen het lichaam aan getrokken (net zoals ooievaars dat doen).

Het verenkleed van de flamingo's is wit-roze tot roze-rood. Hoe meer kreeftjes ze eten hoe meer de veren hun roze kleur krijgen, in sommige gebieden komen hierdoor bijna rode of witte falmingo`s voor.

 

Omhoog