ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Communities

ZeelandNet

ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Deze site is verhuisd naar www.hetdierenrijk.nl

1.346.936 bezoekers 209 leden Log in

zwanen: knobbelzwaan


 

Alles Over Dieren is verhuisd naar een nieuwe site met het adres www.HetDierenRijk.nl

 

De informatie op deze pagina wordt niet meer geüpdate, de informatie op de nieuwe site daarentegen wordt dat wel en is uitgebreider. Daarnaast is het voorzien van schitterend beeldmateriaal en een overzichtelijkere lay-out. Ik raad u daarom aan om deze pagina op te zoeken op de nieuwe site.

 

 

 

 

 

Knobbelzwanen

 

De knobbelzwaan, die tot de eendvogels behoort, is de bekendste zwaan in Europa. Men ziet hem in grote parkvijvers, meren en in langzaam stromende wateren. Het is een naaste verwant van onze tamme gans. De soort dankt zijn naam aan de zwarte knobbel op de oranje-rode snavel, die bij het vrouwtje gemiddeld kleiner is en bij het mannetje tijdens het broedseizoen extra opzwelt. In het water is de Knobbelzwaan verder nog te onderscheiden aan de sierlijk gebogen hals en de naar beneden gerichte snavel. Poten grijs tot zwart. In de krachtige vlucht strekt de knobbelzwaan de hals en maken zijn vleugels een karakteristiek, zingend geluid.

Het verenkleed is zowel bij het mannetje als bij het vrouwtje wit. Bij de jongen is het eerst grijsbruin, dan lichtbruin en uiteindelijk dus wit. De snavel is oranje-rood van kleur met een zwart uiteinde.

Op het menu van de knobbelzwaan staan overwegend waterplanten en gras. Door zijn lange hals is hij instaat planten op ruim 1 meter diepte in het water te bereiken.

De aard van deze vogel is in strijd met zijn vreedzaam en sierlijk uiterlijk: hij is bijzonder agressief en tiranniek. Tijdens het broedseizoen vormt het mannetje in het water een groot territorium, waaruit hij elk dier verjaagt. Zijn dreiggedrag bestaat uit het sterk buigen van de hals en het over de rug bollen van de vleugels terwijl hij komt aangezwommen naar de indringer of rivaal. Het is een vrij zwijgzaam dier, dat bij agressie sist en soms een zwakke trompetroep laat horen.

 

Het grote nest wordt van allerlei materialen, zoals takken, riet en stro, op de grond gebouwd en kan een doorsnede van 4 m en een hoogte van 75 cm bereiken. De 4 à 7 eieren worden gedurende 34 à 38 dagen, in hoofdzaak door het wijfje, bebroed. De kuikens zijn lichtgrijs van boven en witter onderaan. Soms draagt het wijfje ze op de rug mee. Ze kunnen na 20 weken vliegen. De jonge vogels zijn vaalbruin en vertonen al snel witte plekken in hun verenkleed. De grijze snavel met zwarte basis en punt wordt bij het ouder worden eerst roze, vervolgens oranje.

Foto: knobbelzwaan met jongen, www.natuurbeleving.be

Foto 2: paartje knobbelzwanen, www.fredvanwijk.nl

Omhoog