ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Communities

ZeelandNet

ALLES OVER DIEREN verhuisd-> www.hetdierenrijk.nl

Deze site is verhuisd naar www.hetdierenrijk.nl

1.385.198 bezoekers 209 leden Log in

zeekoe


 

Alles Over Dieren is verhuisd naar een nieuwe site met het adres www.HetDierenRijk.nl

 

De informatie op deze pagina wordt niet meer geüpdate, de informatie op de nieuwe site daarentegen wordt dat wel en is uitgebreider. Daarnaast is het voorzien van schitterend beeldmateriaal en een overzichtelijkere lay-out. Ik raad u daarom aan om deze pagina op te zoeken op de nieuwe site.

 

 

 

 

 

Zeekoeien, ook wel sirenen genoemd, zijn in het water levende zoogdieren. Het zijn verwanten van olifanten hoewel ze meer op robben lijken.

Zeekoeien bestaan al sinds ongeveer 50 miljoen jaar. Op dit moment zijn er nog vier soorten, die men overwegend in tropische en subtropische wateren kan vinden. Ze kunnen wel 8 meter lang worden.

Het plompe lichaam van de zeekoe is zo goed als niet behaard. De dikke snuit is op de bovenlip bedekt met korte, stevige borstelharen. De voorste ledematen zijn veranderd in vinnen, de achterste zijn geheel verdwenen. Aan het uiteinde van de staart zit een vin.

Zeekoeien leven alleen en in groepen. Hun voedsel bestaat uitsluitend uit waterplanten.

De jongen worden geboren na een draagtijd van 12  tot 14 maanden. Afhankelijk van de soort kan het vijf jaar duren voor de jongen geslachtsrijp zijn.

Op basis van de vorm van de staart zijn er twee families te onderscheiden. De doejongachtigen hebben een gevorkte staart en de lamantijn-achtigen of manati?s hebben een ronde staart. De enige vertegenwoordiger van de zeekoeien met een gevorkte staart is de doejong of Indische zeekoe. Deze leeft in de Indische Oceaan, in het westen van de Stille Oceaan en in de Rode Zee. Dit dier kan zo`n 3,2 meter lang worden. De mannetjes van deze familie hebben kleine slagtanden die zich ontwikkeld hebben uit de snijtanden. De eveneens tot deze groep behorende reuzenzeekoe die wel 4.000 kilo zwaar kon worden, is inmiddels helaas uitgestorven

De manati's (zeekoeien met een ronde staart) kunnen een lengte van 4,5 meter bereiken. Ze leven in de rivieren en zeeën van het oosten van Midden- en Zuid-Amerika en in West-Afrika. Ze hebben geen slagtanden. Ze hebben alleen kiezen, als deze versleten zijn vallen ze uit en groeien er weer nieuwe.

Het zeekoeien-bestand is erg teruggelopen omdat de walvis-vaarders op ze jagen.

(Foto: lamantijn-achtige www.ushuaia.com)

Omhoog